Bakan Ersoy'dan festival yasakları yorumu: Mümkünse hiç kısıtlama, hiçbir sınırlama olmasın

Bakan Ersoy'dan festival yasakları yorumu: Mümkünse hiç kısıtlama, hiçbir sınırlama olmasın
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Gaz sorunundan kaynaklı olarak Türkiye’ye yoğun turist beklemek hiç gerçekçi değil. Magazin haberi" dedi. Ersoy, festival yasakları konusunda da "Kültür ve Turizm Bakanlığı açısından ve konunun doğası gereği; bizim için ne kadar az kısıtlama, ne kadar az sınırlama olursa o kadar doğru olur. Bizim yaklaşımımız bu. Hatta mümkünse hiç kısıtlama, hiçbir sınırlama olmasın. İşimiz kültür, sanat ve turizm" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İstanbul uzun bir aradan sonra dünyanın her noktasından ziyaretçi alıyor. Birleşmiş Milletler gibi oldu diyebiliriz. Otellerde yer yok ve her milletten turist var” dedi.


Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Hürriyet muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:



'DOĞALGAZ TURİSTLERİ’ MAGAZİN HABERLERİ


(Avrupa’da doğalgazın kapatılması turist sayısını arttırır mı?) Gaz sorunundan kaynaklı olarak Türkiye’ye yoğun turist beklemek hiç gerçekçi değil. Belirsizlikler, tedirginlikler turizmin önünde engeldir. Gazdan dolayı Türkiye’ye yoğun turist gelecek gibi söylemler işin Magazin haberi. Turist ürününüz iyi ise gelir. Ülkemizi iyi tanıtıp, iyi hizmet verdiğimizde turist sayımız hep artacaktır.


(22 günlük tatil 599 Euro broşürü) Bu tarz otellerin sayısı biri, ikiyi geçmez. Maalesef bazı oteller düşük sezonda pazarlama faaliyeti adı altında 15-20 odasını 21 Euro gibi sembolik fiyata verebiliyor ve buna da tanıtım diyor. Havayollarının sınırlı sayıda koltuğunu 1 Euro’ya vermesi gibi. Türkiye’nin turizm gelirleri konusunda fikir sahibi olmak istiyorsanız, yıllık ortalama kişi başı gecelik geliri baz almalısınız. Pandemi döneminde bu 62 dolara kadar düşmüştü ancak bu yıl yüzde 35’lik bir artış ile 83 doları aşmayı hedefliyoruz.


RAMİ KIŞLASI HYDE PARK GİBİ OLACAK: Rami Kışlası’nı yıl sonuna kadar tamamlıyoruz. Türkiye’de muhtemelen en çok ziyaretçi alan kütüphane olacak, 7/24 hizmet verecek. Toplamda 36 bin metrekare kapalı alanımız, 51 bin metrekare içinde bir avlu millet bahçesi var. Sadece kütüphane için gelinmeyecek. Rami’ye yeni bir yaşam tarzı getiriyoruz. Öyle güzel bir bahçe yapıyoruz ki yurtdışındaki Central Park, Hyde Park gibi doğal bir görünümü olacak.


MICHELIN’DE BODRUM VE ÇEŞME HEDEFİ: Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın İstanbul için yapmış olduğu yoğun tanıtım faaliyetlerinin bir sonucu da Michelin Rehberi’nin radarına girmek oldu. Nisan ayında İstanbul’u 38’inci destinasyonları olarak açıkladılar ve 11 Ekim’de seçilen restoranların isimlerini ilan edecekler. Bunun İstanbul’u bir gastrocity olarak konumlandırma çalışmalarımıza destek olacağına canıgönülden inanıyorum. Sıradaki hedefimiz ise Rehber’e Bodrum ve Çeşme’nin de girmesi.


İPTAL EDİLEN FESTİVALLER: Kültür ve Turizm Bakanlığı açısından ve konunun doğası gereği; bizim için ne kadar az kısıtlama, ne kadar az sınırlama olursa o kadar doğru olur. Bizim yaklaşımımız bu. Hatta mümkünse hiç kısıtlama, hiçbir sınırlama olmasın. İşimiz kültür, sanat ve turizm... Bazı bölgelerde, bazı hassasiyetler oluşabiliyor ve kaymakamlıklar nadiren iptal kararları verebiliyor. Ancak kaymakamlık son merci değil, ilk merci. Eğer haksız bir uygulama olduğu düşünülüyorsa, hukuk yolu ile karar düzeltme talep edilebilir.


YENİ ‘ATİYE’LER ÇEKİN DİYORUZ: (Taş Tepeler ve Göbeklitepe’deki çalışmalar) Bölgede 12 tane kazı alanımız var. Ancak jeoradarlarla arazi tarayarak yaptığımız çalışmalar neticesinde, bu rakam daha da artacak diye düşünüyoruz. Bu yaza kadar hepsi ziyarete açılır. 100 kilometrelik bir gezi rotası oluşturduk. Göbeklitepe’de önemli bir strateji değişikliğine giderek ilgilenen tüm yerli ve yabancı üniversitelerle işbirliği yapma kararı verdik. Herhangi bir kısıtlama da koymadık. Orası dünyada arkeolojinin merkezlerinden biri olsun istiyoruz. Hedefimiz, Taş Tepeler’de yılda 5 milyon turist ağırlamak. Yönetmen ve yapımcılarla konuşuyoruz, onlara, ‘Diziler, Filmler çekin, biz de destekleriz. Her türlü kolaylığı sağlarız. Yeter ki çekin bunları ve dünyada tanıtımı sağlansın’ diyoruz. İki sene öncesinin rakamı ile Atiye dizisi Netflix’te 15 milyondan fazla yabancı izleyici tarafından izlenilmiş. Senaryosunda Türkiye’nin turizmine yönelik değerlerini anlatıyorlarsa destek veriyoruz.

Gündem