Bakan Kirişci: Türkiye tarımda net ihracatçı ülkedir

Bakan Kirişci: Türkiye tarımda net ihracatçı ülkedir
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "2022 yılını, 30 milyar dolar civarındaki tarım ihracatıyla kapatmış olacağız" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2022 yılı değerlendirme toplantısında medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi.

Rusya- Ukrayna savaşının ardından başlayan tahıl krizine değinen Bakan Kirişçi, bugün itibarıyla Tahıl Koridorundan 633 gemiyle 16,9 milyon ton tahıl ve gıda ürünü taşındığını söyledi. Kirişçi, "Bu tahılın, yüzde 54'ü Avrupa ülkelerine, yüzde 28'i Asya ülkelerine, yüzde 12'si Afrika ülkelerine, yüzde 6'sı Orta Doğu ülkelerine ulaşmıştır. En az gelişmiş ülkelere giden tahılın oranı ise sadece yüzde 5,4'tür" dedi.

"Türkiye tarımda net ihracatçı ülkedir"

Bakan Kirişci, 2022 yılında çiftçilere 40,4 milyar TL tarımsal destekte bulunduklarını kaydederek, "Bitkisel üretimimizi, 2021 yılına göre yüzde 9,1 oranında artırarak 118,4 milyon tondan 128,6 milyon tona çıkardık ve bu rakamla tüm zamanların üretim rekorunu kırdık. Türkiye tarımda net ihracatçı ülke olma hüviyetini, 2022 yılında da taşımaya devam etmiştir. Kasım sonu itibarıyla tarım sektörümüz, 26,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Aralık ayı rakamlarının netleşmesiyle 2022 yılını, 30 milyar dolar civarındaki tarım ihracatıyla kapatmış olacağız. Ayrıca, su ürünleri ihracatımızı 1,5 milyar dolara taşıyarak bu alanda yeni bir rekor kıracağız" dedi.

Çiftçilere mazot ve gübre desteğinin bundan sonra her yıl ekim ayında yapılacağını bildiren Kirişci, çiftçiye "Uzman Eller Projesi" ile 101 milyon TL hibe desteği sağladıklarını da söyledi.

Kirişci, şöyle konuştu:

"Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında 276,3 milyar TL tarımsal varlığı sigortalayarak güvence altına aldık. Üreticilerimize ve yetiştiricilerimize 3,6 milyar TL hasar tazminatı ödedik. Regülasyon kuruluşlarımız Toprak Mahsulleri Ofisi, Çaykur, TÜRKŞEKER ve Et ve Süt Kurumu, 2022 yılında daha fazla görev üstlendi. Burada ilk kez duyuracağımız bir hususu da vurgulamak isterim. 2 güzide kurumumuz, TÜRKŞEKER ve Çaykur, hem piyasa fiyatlarındaki dalgalanmayı engelledi hem de doğru politikalarımız sayesinde 2022 yılını operasyonel olarak kârla kapattı."

Orman yangınlarında bakanlığın uçakla müdahalesinin yetersiz kaldığı tartışmaları yaşanmıştı. Bakan Kirişci, 16 uçağın envantere dahil edileceğini açıkladı.

"Planlı üretim düzenlemesi Meclis'e gelecek"

Artan nüfusu doyurmak ve tarımda söz sahibi olmak için üretim planlaması yapmak gerektiğine dikkat çeken Bakan Kirişci, "2023'te Gazi Meclisimizin gündemine gelmesini beklediğimiz planlı üretim modeli üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Yol haritasını belirlediğimiz bu model ile çiftçilerimizi destekleyerek arz güvenliğini sağlamayı ve bulunurluğu tesis etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Kirişci, Kent Tarımı ile ilgili eylem planının da yakın zamanda açıklanacağını bildirdi.

Gençlere kırsalda üretim yapmaları için birçok başlıkta hibe ve destek verildiğini ifade eden Kirişci, "Burada ilk defa sizlerle paylaşıyorum; Sayın Cumhurbaşkanımız da uygun bulursa genç çiftçilerimize yönelik "Uzman Eller Projesi" ile verdiğimiz desteklerimiz 100 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkaracağız" dedi.

"DSİ'ye 1273 sözleşmeli personel alınacak"

Kirişci, personel alımı konusunda ise şunları söyledi:

"Daha önce Bakanlığımızın taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere farklı branş ve pozisyonlarda 1200 sözleşmeli personel alımı yapacağımızı duyurmuştuk. Ardından da Orman Genel Müdürlüğümüzün merkez ve taşra teşkilatı için 1613 personel alacağımızı kamuoyuyla paylaşmıştık. Şimdi de sizlerin aracılığıyla, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüze personel alacağımızı duyurmak isterim. DSİ bünyesinde görevlendirilmek üzere çeşitli branşlarda 1273 sözleşmeli personel alacağız. Böylece, önümüzdeki günlerde, Tarım ve Orman Bakanlığımız bünyesinde, toplam 6 bine yakın yeni personel istihdam edeceğiz." (DHA)

Gündem