Bakan Koca: Deprem bölgesinde şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım

Bakan Koca: Deprem bölgesinde şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Alınan su örneklerinden 176'sı uygunsuz bulunmuştur. Bir kısmı mikrobiyolojik veya kimyasal uygunsuzluktur" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 depremin yıktığı Kahramanmaraş'ta halk sağlığını tehdit edici durum olmadığını belirterek, "Valilik ve kaymakamlıklar açıklama yapana kadar şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım" dedi.

Sağlık Bakanı Koca, 2 depremin yaşandığı Kahramanmaraş'ta depremzedeler için kurulan Karacasu konteyner kentini ziyaret etti.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca, "6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 2 deprem ve devamındaki depremlerin yol açtığı ıstıraplardan hem kendi payımıza düşeni yaşıyor hem de hepsini bir bütün olarak hissediyoruz. 19 gündür deprem bölgesindeyim. İnsanın umudunun ve ıstırabının daha büyüğüne tanık olduğunu sanırım kimse söyleyemez. Arama ve kurtarma çalışmalarını, yardım için milletçe kenetlenmeyi gördükten sonra kimse, 'Gerçekten de birimiz hepimiz içinmişiz' demekten kendini alıkoyamaz. Söylenecek çok şey var ama şu gerçek de göz ardı edilebilir mi? Felaketi yaşamayan, onu yaşayan gibi anlayamaz. Deprem şehirlerini çıplak gözle görmemiş olan, onu gören gibi hissedemez. Bölge insanının duyguları karşısında devletin taşıdığı, büyük ve hiçbir duyguyla kıyaslanamayacak duygu 'görev' duygusudur" dedi.

68 binden fazla hasta taburcu edildi

Kahramanmaraş'ta bugüne kadar 68 binden fazla afetzede hastanın taburcu edildiğini söyleyen Koca, "İlimizin sağlık tesislerinde tedavisi devam eden depremzede hastamız kalmamıştır. Sevk edildikleri illerde tedavileri süren hastalarımıza acil şifalar dilerim. İlimizde görevli sağlık personeli sayısı 3 bin 747'dir. İl dışından görevlendirilmiş olup, görevine halen devam eden 1 bin 505 çalışma arkadaşımız var" diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta afetten kaynaklanan sebeplerle 1 bin 789 ameliyat yapıldığını ve sağlık tesislerine toplam başvuru sayısının 48 bin 223'ü acil olmak üzere toplam 54 bin 18 olduğunu belirten Bakan Koca, şunları söyledi:

"İl genelinde servis yatak doluluk oranımız yüzde 23, yoğun bakım yatak doluluk oranımız yüzde 28. Yeterli kapasitemiz mevcut. 9 hastanemiz evde sağlık hizmeti vermeye devam etmektedir. Afetin ilk gününden bu yana 559 hastamıza evde sağlık hizmeti verilmiştir. Gün aşırı köylerimize ambulans gönderilmekte, sağlık taraması ve kronik hasta takibi yapılmaktadır. 61 gezici sağlık ekibi 473 köye gün aşırı ziyaret yapmaktadır. Bugüne kadar 65 bin 942 hastaya birinci basamak sağlık hizmeti ulaşmış, 145 bin 540 hastamız sağlık hizmeti almıştır. Çadır kentlerde kurulan toplam 15 acil müdahale ünitesinde yapılan muayene sayısı 24 bin 501'dir. Alo 184 Sağlık hizmeti çağrı sistemimiz devreye alınmıştır. Deprem bölgesinde, evde sağlık hizmeti, ilaç ve bakım ihtiyacı olan vatandaşlarımız 184 numaralı telefonu arayarak sağlık hizmeti talebinde bulunabilirler. Acil sağlık hizmeti dışında kalan evde bakım, ilaç, pansuman, hastaneye sevk talebi gibi ihtiyaçlar, Alo 184 çağrı sistemimizle merkezi olarak karşılanmaktadır. Bildiğiniz gibi 75 yaş üzeri vatandaşlarımızı yakından takip ediyoruz. Şu ana kadar 75 yaş üzeri hastalarımızın yüzde 78'ine ulaştık. Bunların yarısı il içinde ulaşılarak kronik hastalık ilaç talepleri yerinde karşılandı. Kalan yarısının il dışında olduğu tespit edildi. Bulundukları ilde hizmet verildi."

"Şebeke suyunu içmeyin"

Sağlık Bakanlığı'nın ilk günden beri su klorlama çalışmalarının yanı sıra su numunelerinde inceleme yaptığını belirten Bakan Koca, "Aldığımız 1533 su numunesinden 1354'ünde klor oranının yeterli olduğu, 179 numunede ise yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Su numunelerinin mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri burada, Kahramanmaraş Merkez Halk Sağlığı Laboratuvarı'mızda yapılmaktadır. Bu analizler, şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılmasının riskli olduğunu ortaya koymaktadır. Alınan su örneklerinden 176'sı uygunsuz bulunmuştur. Bir kısmı mikrobiyolojik veya kimyasal uygunsuzluktur. Bilimsel tespitlerden hareketle gerekli önlemler alınmaktadır. Valilik ve kaymakamlıklar açıklama yapana kadar, şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım" dedi. (DHA)

Gündem