Bakan Kurum İstanbul’daki rezerv alanını açıkladı: 1,5 milyon konut nereye taşınacak?

Bakan Kurum İstanbul’daki rezerv alanını açıkladı: 1,5 milyon konut nereye taşınacak?
Kentsel dönüşümü “beka” meselesi olarak gören Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’daki rezerv alanlarından birisinin Esenler'deki askeri alanın kuzeyi olduğunu açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından bölgedeki son durum ve deprem beklenen İstanbul’daki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

CNN Türk yayınına katılan Bakan Kurum, depremden etkilenen 11 ilde 360 binin üzerinde çadır kurulduğunu belirtti. “Çadırlardan en kıza zamanda konteynerlere geçireceğiz” diyen Bakan Kurum, “En geç 2 ay içerisinde bütün deprem bölgesindeki vatandaşlarımızı konteynerlere geçirme hedefimiz var” diye konuştu.

277 bin bina yıkık ya da acil yıkılacak

Bakan Kurum, hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bölgede incelenmeyen bina kalmadı. Artçılar sonrası bakılan binalara tekrar bakılması gerekiyor. 1 milyon 700 bin bina incelendi. 5 milyon 10 bin de bağımsız bölüm incelenmiş oldu. 277 bin bina acil yıkılacak ağır hasarlı ya da yıkık durumda. Depremin ilk günlerinde biz bir simülasyon yaptık. Biz 500 bin konut olabileceğini depremin ilk haftası öngördük.”

Cumhurbaşkanı talimatı: Güçlendirme değil yeniden yapılsın

Orta hasarlı binalarda güçlendirme yapılabileceği gibi yıkılacak binalar da olduğunu söyleyen Bakan Kurum, “Cumhurbaşkanımız bize güçlendirme yapmadan yeniden yapılsın talimatı var. Orta hasarlıları da ağır hasarlılar ile aynı statüye koyacağız. 653 bin konut yapılacak. 1 yıl içinde, hatta daha önce bitireceğimiz konutlar da olacak” dedi.

“Enkaz kaldırma 2-3 ay içinde bitecek”

Bakan Kurum, yeni binaların hepsini TOKİ ile yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu: “Kalıcı konutların yapına dair hazırlığımız sürüyor. Amacımız Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi 2 ay içinde 309 bin hem konut hem köy evinin yapını başlatmak. İlk temel önümüzdeki hafta atılacak. Birincisi şehrin içinde bir taraftan enkaz kaldırma çalışması devam ediyor. Kaldırdığımız enkazı döküm sahalarında titizlikle eliyoruz. 2,3 ay içinde bütün şehirlerin enkazlarını bitirmeyi hedefliyoruz. 11 ile 11 master planı yapılacak. En iyi mimarlarla çalışıyoruz. Şehrin dokusuna uygun bina yapılacak. Bölgenin tüm ihtiyaçlarına bakıyoruz sadece konut ile olmaz ki bu. Tarihi var, sanayisi var. Kültürü var. 1 yıl içerisinde biz öncelikli rezerv alanlarının tamamlanmasını sonra da şehrin içini yapacağız.”

“Esenler’deki askeri alan rezerv alanı olacak”

Bakan Kurum, büyük bir deprem beklenen İstanbul’daki hazırlıklar konusunda da açıklamalarda bulundu. Daha önceki açıklamasında İstanbul’da 1,5 milyon konutun taşınacağını açıklayan Kurum, şunları söyledi:

“1 milyon 180 bin konutun yapımını yaptık, vatandaşlarımıza teslim ettik tam 20 yılda. 3 milyon 300 bin konut dönüştürüldü. Kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracağız. Cumartesi günü Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte başka destekleri de açıklayacağız.

“Beka meselesi”

“Rezerv alanlarımızın çalışmalarını yaptık. Planlandı, bunun detaylarını cumhurbaşkanımız açıklayacak önümüzdeki günlerde. Örneğin Esenler'deki askeri alanın kuzeyini MSB ile konuştuk orası rezerv alanı olacak. Allah göstermesin herhangi bir afette toplanma alanı olacak, donatıları sunmak zorundasınız. Bu devletin görevidir. 5 yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz. Mesela Kayaşehir'de bitirdiğimiz dairelerden verdik. Boşalttığımız alana otopark, yeşil alan yaptık. İlave finans desteklerini de Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak. İstanbul'u tek başına değerlendiremezsiniz. Bütün bunları yaparken İstanbul'a ilave nüfus getirmeden yapacağız. Marmara'yı bir bütün olarak düşünmek durumundasınız. Tarım nerede verimliyse, sanayinin nerede olması gerekiyorsa bu mekansal planı ortaya koyacağız. İstanbul'daki sanayimizi güçlendirecek adımları atmamız gerekiyor. Taşımayabileceğimizi taşıyacağımız bir süreç yürüteceğiz. Bu bir milli güvenlik meselesi, beka meselesi. Bunu ortaya koyacak da bir irade lazım.”

Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul’da 1.500 lira olan kira yardımını 3 bin 500 liraya çıkardıklarını, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3 bin liraya, diğer büyükşehirlerde 2 bin 500 liraya çıkardıklarını söyleyen Bakan Kurum, diğer illerde ise 2 bin lira olacağını kaydetti. Kurum, “Nisan ayından itibaren inşallah yeni kira yardımlarını vatandaşlarımızın hesaplarına yatıracağız” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem