Bakan Muş 1 yıllık bilançoyu açıkladı: "10 ton uyuşturucu, 45 ton kimyasal, 3,5 milyon paket sigara..."

Bakan Muş 1 yıllık bilançoyu açıkladı:  "10 ton uyuşturucu, 45 ton  kimyasal, 3,5 milyon paket sigara..."
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “ Kaçakçılık mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar neticesinde; 10 ton uyuşturucu, 45 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal, 3,5 milyon paket sigara, 70 bin litre alkol ve alkollü içki, 14,6 bin ton gıda ve yaklaşık 4 bin 300 adet tarihi eser ele geçirilmiştir” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Yıl boyunca yürütülen çalışmalarda 4 milyar TL değerinde vergi zayi ile 10 milyar TL değerinde sahte fatura tespit edilmiş ve 1.732 ton kaçak akaryakıt ele geçirilmiştir. Kaçakçılık mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar neticesinde; 10 ton uyuşturucu, 45 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal, 3,5 milyon paket sigara, 26 milyon adet makaron, 11,5 milyon adet sigara kâğıdı ve filtresi, 70 bin litre alkol ve alkollü içki, 14,6 bin ton gıda ve yaklaşık 4 bin 300 adet tarihi eser ele geçirilmiştir” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı 2020 yılı kesin hesabı ile 2022 yılı bütçesi ele alındı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş bakanlık bütçesinin sunuşunu yaptı.

“İTHALATIMIZ 242 MİLYAR DOLAR OLMUŞTUR”

Bakan Muş, dış ticaret ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Ekonomimizin lokomotifi konumundaki ihracatımız geçtiğimiz yılın kasım ayına göre yüzde 33,4’lük artışla 21,5 milyar dolar seviyesine ulaşarak bugüne kadarki en yüksek aylık ihracatımız olmuştur. 2021 yılı ocak-kasım döneminde ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33,8 artışla 203,1 milyar dolara yükselmiştir. Bu rakam ile hem pandemi öncesi son yıl olan 2019 verilerinin, yüzde 22,8 artışla, çok üzerine çıkmış; hem de bugüne kadarki en yüksek 11 aylık ihracat değerine ulaşılmıştır. Sanayi üretimimiz olumlu bir seyir izlerken, dünyanın farklı coğrafyalarına yaptığımız ihracat güçlü bir şekilde artmıştır.  Bu dönemde ithalatımız yüzde 22,9 artışla 242,3 milyar dolar olmuştur.”

“ESNAF GELİR KAYBI VE KİRA DESTEKLERİ HİBELERİ 4,6 MİLYAR LİRAYI AŞMIŞTIR”

Ticaret Bakanı Muş, iç ticaret, esnaf, sanatkar ve kooperatifleri için de şu bilgileri verdi:

“Pandemi nedeniyle maddi yönden zorluklar yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız faiz indirimli krediler ile desteklenmeye devam edilmiştir. 30 Kasım 2021 tarihi itibarıyla yıl içerisinde kullandırılan faiz indirimli kredilerin toplam tutarı 28 milyar liraya ulaşmıştır. Pandeminin başlangıcından bu yana esnaf ve sanatkârlarımızın HalkBank’a olan 13,6 milyar liralık kredi taksiti de ötelenmiştir. 2020 yılında TESKOMB tarafından hayata geçirilen yapılandırma imkânının ardından, 2021 yılında esnaf ve sanatkârların kooperatiflere olan borçlarına sağlanan yapılandırma imkânından kefilleri ile birlikte yaklaşık 119 bin kişi faydalanmıştır.  Böylece 650 milyon lira tutarındaki borç yapılandırılarak 325 milyon lira tutarındaki gecikme faizi silinmiştir. Pandemide işleri zarar gören esnaf ve sanatkârlarımızın desteklenmesi amacıyla verilen gelir kaybı ve kira destekleri hibeleri tutarı toplam 4,6 milyar lirayı aşmıştır. Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda esnaf ve sanatkârlara yönelik 3 bin ve 5 bin TL tutarlı hibe destekleri kapsamında karşılıksız olarak aktarılan kaynak ise 4,3 milyar liranın üzerindedir. Bunun yanı sıra, meclisimizin yine Ekim ayında vergi kanunlarına ilişkin yapmış olduğu düzenlemeyle, basit usulde vergilendirilen 835 bin mükellefin kazançları gelir vergisinden istisna tutulmuştur.”

“GERÇEKÇİ OLMAYAN İNDİRİMLERE İDARİ YAPTIRIMLAR UYGULANMIŞTIR

Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalarda aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara karşı tedbir aldıklarını söyleyen Muş, “Reklam Kurulumuz, e-pazar yerleri ile indirimli satış kampanyası düzenleyen firmalar hakkında resen denetimler gerçekleştirmiş; gerçekçi olmayan indirimlere gerekli idari yaptırımlar uygulamıştır” dedi.

“4 MİLYAR TL’LİK VERGİ ZAYİ VE 10 MİLYAR TL SAHTE FATURA TESPİT EDİLMİŞTİR”

Kaçakçılık ile mücadele kapsamında ise Muş, şöyle konuştu:

“Akaryakıt Özel Ekibince yıl boyunca yürütülen çalışmalarda 4 milyar TL değerinde vergi zayi ile 10 milyar TL değerinde sahte fatura tespit edilmiş ve 1.732 ton kaçak akaryakıt ele geçirilmiştir. Tütün mamulleri ve alkollü içki kaçakçılığı başta olmak üzere kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar neticesinde; 10 ton uyuşturucu, 45 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal, 3,5 milyon paket sigara, 26 milyon adet makaron, 11,5 milyon adet sigara kâğıdı ve filtresi, 70 bin litre alkol ve alkollü içki, 14,6 bin ton gıda ve yaklaşık 4 bin 300 adet tarihi eser ele geçirilmiştir.”

 (ANKA)



Gündem