Bakan Tekin, mülakat eleştirisini beğenmedi: CHP'li Eğitim Danışmanı'na dava açıldı

Bakan Tekin, mülakat eleştirisini beğenmedi: CHP'li Eğitim Danışmanı'na dava açıldı
14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP'nin, “Mülakat kaldırılacak” vaadi, seçimden dört ay sonra Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in sözleriyle rafa kaldırıldı. Eğitim Uzmanı Ali Taştan bu durumu eleştiren bir yazı kaleme aldı. Taştan, yazdığı köşe yazısı sebebiyle Bakan Tekin’in şikâyeti sonrası kendisine soruşturma açıldı.

AKP'nin genel seçimler öncesinde “Mülakat kaldırılacak” vaadi sonrası Milli Eğitim Bakanlığı'na Yusuf Tekin’in atanması sonrası vaat gerçekleştirilmedi. Bakan Tekin, “Yusuf Tekin’in mülakat ısrarının nedeni ne? Bakanlığa mülakatı getiren kişi binlerce kişinin hakkını nasıl yedi?” başlıklı yazısı nedeniyle Eğitim Uzmanı Ali Taştan’dan şikâyetçi oldu. Açılan soruşturma kapsamında Taştan ifade verirken, yazı hakkında daha önce mahkemeden erişim engeli kararı çıkarıldığı öğrenildi.

BirGün'de yer alan habere göre; Bakan Tekin’in şikâyetçi olmasını değerlendiren Taştan, “Yazımda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in daha önceki yaptıklarıyla ilgili her şeyi doğru ve eksiksiz bir şekilde yazdım. Sayın Bakan eleştiriye veya yaptığı yanlışların gündeme gelmesini istemediği için beni şikayet etti ve yazıya yayın yasağı getirtti. Sayın Bakan doğruların duyulmasını istemiyor. Ben doğruları yazmaya, eğitim sistemini yakından takip etmeye devam edeceğim. Bakan Tekin’in dava açması benim susmama sebep olmayacak” dedi.

'Yazının konusu kamuoyunun çıkarlarını ilgilendiren bir mesele'

Taştan şikayetin ardından verdiği ifadede ise şunları söyledi: “Sayın bakan KPSS puanının atanmaya hiçbir etkisinin olmadığını yeni sistemde, KPSS ve mülakatın yarı yarıya etkili olacağını söylemiştir. Sayın bakanın bu söylemine karşı müsteşarlığı döneminde alımı yapılan 1709 şube müdürünün yazılı sınav puanı yok sayılıp sadece mülakat puanı ile atandıkları, bu nedenle geçmişte binlerce kişinin haksızlığa uğradığı yazıma ana konu olmuş ve bu doğrultuda yapılan uygulama eleştirilmiştir. Öğretmen alımlarındaki mülakat meselesi yıllardır kamuoyunu meşgul etmektedir. KPSS birincilerinin bile atamasının yapılmadığı süreçler yaşanmıştır. O nedenle ülkemizde atama bekleyen yaklaşık bir milyon ataması yapılmayan öğretmenleri ilgilendiren bir durumdur.”

“Sayın Bakanın ‘Mülakatları mülakat gibi yapacağız’ açıklaması da önceki mülakatları tartışmalı hale getirmesi nedeniyle bu durum ülke ve eğitim gündemini yakından ilgilendirmiştir. Şikâyete konu yazım yaklaşık 1 milyon ataması yapılmayan öğretmeni ilgilendirmektedir. Dolayısı ile yazının konusu kamuoyunun çıkarlarını ilgilendiren bir mesele olduğu, bu nedenle de kamusal faydanın bulunduğu açıktır.” (Kısa Dalga)

Gündem