Bakan Tunç: Büyük bir mutabakatla kabul edilecek bir anayasa milletimize borcumuzdur

Bakan Tunç: Büyük bir mutabakatla kabul edilecek bir anayasa milletimize borcumuzdur
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugüne kadar Anayasada 184 değişiklik yapılmış olsa da halen yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’ın 2022 yılı kesin hesap kanun teklifleri, 2024 yılı bütçe kanun teklifleri ile Sayıştay raporları görüşülüyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bakanlığının bütçesiyle ilgili sunum yaptı.

ANKA'nın haberine göre Bakan Tunç, konuşmasına İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayarak başladı. Tunç, "Filistin’de İsrail, işgal ettiği topraklarda 7 Ekim'den bu yana insanlık suçu işliyor, çocuk, kadın demeden masum sivillerin üzerine bombalar yağdırarak soykırım yapıyor" dedi.

Demokrasi ve hukukun üstünlüğünün; "kamu güvenliğinin, sosyal barışın, toplumsal ilerlemenin ve ekonomik büyümenin temel şartı" olduğunu söyleyen Tunç, hak ve özgürlüklerin yegane güvencesinin de demokratik hukuk devleti olduğunu kaydetti.

"Demokratik hukuk devletinin tahkim edilmesi, temel hak ve özgürlüklerin korunup geliştirilmesi, yargının bağımsızlığı yanında tarafsızlığının da sağlanması hedefi doğrultusunda son yıllarda reform sayılacak önemli adımlar attık" diyen Bakan Tunç, hukuk alanında yapılan değişikliklerden örnekler verdi.

Bakan Tunç, bu günlerde gündemde olan 50 artı 1 konusuna değinmeden "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini sağladık, millet hakimiyetine dayanan daha güçlü demokrasi için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçerek halkın yürütmeyi doğrudan belirlemesi imkanını sağladık, demokrasimizi güçlendirdik" ifadelerini kullandı.

"Halen yeni Anayasa'ya ihtiyaç var"

Tunç, "Gerek Kanunlarımızın yenilenmesi gerekse Anayasa’da gerçekleştirdiğimiz reformlarla önemli mesafeler kaydetmiş olsak da halen yeni bir Anayasaya ihtiyaç duyduğumuz açıktır. Darbe döneminde hazırlanan mevcut Anayasa’nın, hukukun üstünlüğünü esas alan bir anlayışla hak ve özgürlükler çerçevesinde yenilenmesi elzemdir. Bugüne kadar Anayasamızda 19 değişiklik paketi ile 184 değişiklik yapılmış ve 200’den fazla noktaya temas edilmiştir. Zaman içerisinde Anayasamızın yeknesaklığı bozulmuş ve adeta yamalı bir bohça haline gelmiştir. Bu, herkes tarafından kabul gören bir gerçektir. Bu itibarla demokratik, kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, toplumun her kesiminin görüşlerini ihtiva eden ve büyük bir mutabakatla kabul edilecek yeni ve sivil bir anayasa yapmak milletimize olan borcumuzdur" dedi.

Depremden etkilenen illerdeki adalet hizmetlerine dair de bilgi veren Bakan Tunç, bölgede ilaveten 1000 hakim ve savcı, 984 bilirkişi ve 538 adli tıp uzmanı görevlendirildiğini söyledi. Kardeş adliye projesi kapsamında 8 bin 951 adliye personelinin bölgeye gönderildiğini aktaran Tunç, cezaevlerinin ağır hasar görmesi nedeniyle 12 bin 638 hükümlü ve tutuklunun başka bölgelere sevk edildiğini kaydetti. Depremde 15 adliye binası, 2 denetimli serbestlik hizmet binası, 11 cezaevi, 20 lojman binasının ağır hasarlı olduğunu kaydeden Tunç, deprem bölgesinde 131 yeni mahkeme kurulduğu bilgisini verdi.

11 milyon 472 bin 298 derdest dosya bulunuyor

Yargı teşkilatının iş yüküne dair verileri de aktaran Bakan Tunç, şöyle dedi:

"2023 yılı Kasım ayı itibarıyla; Cumhuriyet başsavcılıklarında 5 milyon 895 bin 940, ilk derece mahkemelerinde 3 milyon 791 bin 842, istinaf mahkemelerinde 1 milyon 213 bin 434, temyiz mahkemelerinde ise 571 bin 82 olmak üzere toplam 11 milyon 472 bin 298 derdest dosya bulunmaktadır. 2022 yılında yargı teşkilatımızın ilk derece, istinaf ve temyiz olmak üzere 12 milyon 147 bin 3 toplam dosyada karar verilmiştir."

Tunç, 23-24 Aralık 2023 tarihlerinde yapılacak sınav ile bin hâkim ve savcı yardımcısı alımı yapılacağını da bildirdi. (Kısa Dalga)

Gündem