Bakan Yanık, Otizm Farkındalık Günü'nde otizmle, Down sendromunu karıştırdı

Bakan Yanık, Otizm Farkındalık Günü'nde otizmle, Down sendromunu karıştırdı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Otizm Farkındalık Günü'nde otizme, Down sendromunu karıştırarak "Gerçek dostlar kromozom saymaz" dedi. Aileler tepki gösterdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Otizm Farkındalık Günü nedeniyle CNN Türk yayınında mesajlar verdi. Yanık, "Gerçek dostlar kromozom saymaz diyoruz. Her 2 Nisan'da bu konuya zaten dikkat çekiyoruz. 1. Otizm Eylem Planımızın icrası gerçekleşti, 2. Otizm Eylem Planımızı hazırlıyoruz. Sebepleri ortaya konmamış olsa da otizmli çocuk sayısında bir artışın olduğunu görüyoruz" dedi.

Ancak, kromozom sayısı otizmle değil Down sendromunu ilgilendiren bir durum. Down sendromlu kişilerin çoğunda fazladan bir adet 21 numaralı kromozom oluyor. Bu nedenle toplam kromozom sayısı 46 değil, 47.

Bakan Yanık'ın iki durumu karıştırmasına otizmli çocukların ailelerinden tepkiler geldi.

EMOJİLİ DÜZELTME

Bakan Yanık ise Twitter'da şu mesajı paylaştı: "Bugün dünya otizm farkındalık günü. Bugün de bir canlı yayın kazasında otizmli vatandaşlarımızın yanında, tek kromozom farkıyla down sendromlu arkadaşlarımızı da anmış olduk. Farkındayız, yanınızdayız. Hepinizi seviyoruz.."

Gündem