Bakandan asgari ücretliye yeni öneri: Diyelim borç istemeye utandı, arsasını alıp, evini yapabilir

Bakandan asgari ücretliye yeni öneri: Diyelim borç istemeye utandı,  arsasını alıp, evini yapabilir
Sosyal konut projesine girecek asgari ücretliye 'diş sıkma' önerisinde bulunan Bakan Kurum, ev için borç istemeye utananın arsaya girebileceğini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Habertürk'te sosyal konut projesiyle ilgili olarak soruları yanıtladı. Müracaatların 1 milyon 500 bini geçtiğini belirten Kurum, "Müracaatlarımızın 514 binini genç kardeşlerimiz oluşturuyor. 18 ila 30 yaş arasındaki genç kardeşlerimiz. 97 bin 500'ü emekli, 53 bin 117'si engelli kardeşlerimiz" dedi. Kurum özetle şunları söyledi:


"İstanbul'da gerek konut ve gerekse kira fiyatlarının arttığı süreçte İstanbul'a en büyük dilimi vermeliydik. 50 bin konut yapıyoruz. Bunun belli kısmı Anadolu, diğer kısmı Avrupa yakasında olacak. Bugün itibariyle İstanbul'daki toplam başvuru 394 bin, Ankara'da 70 bin, İzmir'de toplamda 70 bin 800 başvuru var.


İstanbul'da konut alan bir vatandaşımız zaten bizim tüm illerdeki maliyet çalışmalarımıza baktığımızda tüm Türkiye'nin ihtiyacına cevap verecek nitelikte projedir bu. İlk etabında 250 bin sosyal konut, 100 bin sosyal konut arsası ve 10 bin işyerinden ibaret. Zaten maliyet üzerinden yüzde 40-50 indirim yapmış durumdayız.


Borcu bitmeden evini satamayacak. Teslim ettikten sonra 1 ay sonra borcunu bitirirse vatandaşımız satabilir. Vatandaşımızın aldığı konut piyasa rayicinin yüzde 40-50 altında. Buna fiyat farkı KDV'yi eklediğinizde daha da inecek.

Geçen yıl memurlarımıza yüzde 80'e yakın zam geldi. TOKİ'ye borçlu olan vatandaşlarımıza bir yıl içerisinde yüzde 25 zam yaptık. Böyle de bir avantajları var. 2-3 yıl sonra borcunu kapatacak diyelim, toplu borcunu kapatmak isteyen vatandaşlarımıza indirim de yapacağız. Enflasyona göre oranlar belirliyoruz. Vatandaşımız isterse, eline birikim geçebilir, ailesinden para kalabilir, borcunu kapatabilir. Biz bununla karşılaştık. Zaten evi değerleniyor, prim yapıyor. Oradan aldığı parayla belki kendine borçsuz ev alıyor. O parayla kendi memleketinde yatırım yapıyor. Onun hakkı. Borcumu bitirdin evini aldın, satamazsın demek bize hakkaniyetli gelmiyor.

Biz evi teslim ettikten sonra vatandaşımız borcunu kapatıyorsa satma hakkına sahip. Niye bu gelir grupları başvuruyor ona bakmak lazım. Şartlara uyuyorsa zaten ev alma hakkına sahip oluyor. Dolayısıyla vatandaşımız ister kendisi oturur, ister kiraya verir. Belki zor duruma düştü, memleketinde ev alacak diyelim. 'Niye satıyorsunuz' diye sorgulamadık. Vatandaşımıza biz hep güvendik.


2 bin 200 lira ödenebilecek tutar. Diyelim ki gücü yetmedi, birikimi yok. Eşinden dostundan istemeye utandı. Gidip arsaya başvurabilir. 1200 lira taksitle arsasını alıp, kendi evini yapabilir.

Buraya başvuracak vatandaşımızın evi, arsası olmayacak. Bu fiyatlarla birlikte piyasayı regüle etmiş olacağız. Piyasaya arzı arttırıyoruz. TOKİ ile yüzde 8-10'du. 2 yılda yaklaşık 350 bin konuttan bahsediyoruz. Türkiye'de yıllık 600 bin konut yapılıyor. Yüzde 20'nin üzerinden arzı devlet vatandaşına ev alabilsin diye sunuyor.


Arsaların altyapısını hazırlayacağız, imar planı sonrasında elektrik, su gibi altyapı imalatlarını tamamlayacağız. Vatandaşlarımıza teslim ettikten sonra 2 yıl içerisinde evlerini yapmalarını isteyeceğiz. İmar planında oturum alanı, yüksekliği her şeyi net. İmar yönetmeliği gereği ahşap, çelik, betonarme yapabilir.

Altyapı noktasında bizim ulaşımımızın erişemediği arsa söz konusu değil.

2 yıl içerisinde müteahhit ihaleye girecek, teklifini verecek. En düşük teklifi veren firma işini yapacak, parasını alacak.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem