Bakanlık oyuncaklara da el attı: Milli, manevi değerlere ve ahlaka aykırı olmamalı

Bakanlık oyuncaklara da el attı: Milli, manevi değerlere ve ahlaka aykırı olmamalı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuklar için alınacak oyuncakların “milli ve manevi değerlere” ve “evrensel ahlaka” aykırı olmamasını önerdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından “Çocuklara Yönelik Kitap ve Oyuncak Seçiminde Ailelere Öneriler” başlıklı rehber hazırlandı.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Bakanlık, oyuncakların korku, şiddet, kötü davranış gibi çocuğun psikososyal gelişimini olumsuz yönde etkileyici unsurlar içermemesi gerektiğini vurguladı. Bakanlık, silah, bıçak gibi şiddet içerikli ya da şiddete teşvik edici nitelikteki oyuncakların da satın alınmaması gerektiğini belirtti.

Çocuklara yönelik alınacak oyuncaklara dair kriterler belirleyen Bakanlık rehberin devamında ise “milli ve manevi değerler” vurgusu yaptı ve, “Satın alınan oyuncakta milli ve manevi değerlere, evrensel ahlak kurallarına aykırı unsurlar bulunmadığına dikkat edilmelidir” dedi.

Çocuk gelişimi uzmanı Ezgi Koman’a göre Bakanlığın ebeveynler için bir rehber hazırlamış olması kıymetli fakat bu rehberin hak temelli olması, Türkiye’de yaşayan her bir çocuğu gözeten, onların diğer hak ve özgürlüklerini geliştirici olması gerekli.

Koman, “Milli değerlere uygun oyuncak ne demek? Ya da ahlak kurallarına uygun oyuncak ne demek? Bu cümle Bakanlığın çocuğa nasıl yaklaştığını gösteriyor. Bakanlık çocukları, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde dile getirildiği gibi hak ve özgürlük sahibi bağımsız özneler olarak görmüyor, çocuklara devletin milletin devamlılığını sağlayacak “nesneler” olarak yaklaşıyor. Yani çocukları bir kere daha araçsallaştırıyor" dedi.

HABERİN TAMAMI

Gündem