Bakanlıktan kentsel dönüşüm önerileri: Özel mahkeme kurulsun, müteahhitlere mali kriter gelsin

Bakanlıktan kentsel dönüşüm önerileri: Özel mahkeme kurulsun, müteahhitlere mali kriter gelsin
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşümün hızlandırılması için önerilerden oluşan rapor hazırladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler yurt genelindeki dayanıksız binalara çevrilmişti.

Özellikle İstanbul'da binlerce binanın kentsel dönüşüme sokulması gerekiyor ama bazı sorunlar süreci yavaşlatıyor.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre bakanlık süreci hızlandırmak adına çözüm önlerini 101 sayfalık raporda açıkladı.

Yeni mahkeme önerisi

Raporda mahkeme kararlarının süreci yavaşlattığı tespiti yapılarak 'uzlaşma sağlanamayan maliklerin ve kiracıların' yürütmeyi durdurma kararı aldığı kaydedildi.

Mahkemelerin iş yükü ve kentsel dönüşüm ile gayrimenkul hukuku konusunda uzmanlaşmış hakimlerin yeteri kadar bulunmamasının davaların uzamasına yol açtığına vurgulanan raporda, kentsel dönüşüm davalarına bakmak için İhtisas Mahkemeleri’nin kurulması önerildi.

'Mülk sahipleri kapıları açmıyor'

Mülk sahiplerinin kapılarını açmayarak yapının riski olup olmadığının belirlenmesini engellemeye çalıştıklarına dikkat çekilerek kanunda değişiklik yapılması, kapıların açtırılmasına olanak sağlanmasının önemine vurgu yapıldı.

Raporda kentsel dönüşümü yavaşlatan unsunlar arasında 'işi yarım bırakan müheahhitler' de sıralanırken, müteahhitlerin özellikle mali yeterliliklerine bakılması gerektiği kaydedildi.

Raporda, uygulamaya girdiği 2012 yılından bu yana kentsel dönüşüm kapsamında yürütülen faaliyet ve yapılan harcamalara ilişkin bilgilere de yer verildi.

Buna göre 2012’den bugüne kadar kentsel dönüşüm için toplam 33 milyar 37 milyon TL’lik harcama yapıldı.

2012’den beri ülke genelinde 238 bin 316 yapının yıkımı gerçekleştirildi. Yıkılanların yerine 1 milyon 908 bin 344 bağımsız birimli, 238 bin 316 bina yapıldı. (Kısa Dalga)

Gündem