Bakırhan: 3. büyük parti olduğumuz bir kentte aday çıkarmamızın nesi garip?

Bakırhan: 3. büyük parti olduğumuz bir kentte aday çıkarmamızın nesi garip?
İstanbul'da neden aday çıkardıkları sorulan Tuncer Bakırhan "Aday çıkaran diğer partilere soruyor musunuz bunu? "Üçüncü büyük parti olduğumuz bir kentte aday çıkarmamızın nesi garip? "dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, KRT TV canlı yayınında İnan Demirel'in sunduğu "Seçim Özel" programına katıldı.

DEM Parti'nin İstanbul adaylarının listesini belirlenen sürede seçim kuruluna teslim etmediği iddiasına yanıt veren Tuncer Bakırhan, "Hiçbir problem yok, biz başvurularımızı yaptık, aday listelerimizi verdik" dedi.

İnan Demirel'in "DEM Parti İstanbul'da aday çıkaracak mı, çıkarmayacak mı günlerce tartışıldı. Çıkarması ne manaya gelir, çıkarmaması ne manaya gelir diye. İstanbul çok kritik bir şehir. DEM Parti özelinde de ayrı bir tartışma yürümüştü. Bu kadar kritik evrakların 17.00'te 5 dakika kala götürülmesinde, bir eksik çıkmasında garabet görmüyor musunuz genel başkan olarak" sorusu üzerine Bakırhan, şu yanıtı verdi:

"Bütün partilerin aday listeleri son güne kalır"

"Evraklarda bir eksiklik yok. Celal Fırat İstanbul Milletvekilimiz, seçim kurulunda değil, belki birilerinden duymuştur bilemiyorum. Adaylarımız 1 haftadır İstanbul'da çalışma yürütüyor, neredeyse her ilçede bir toplantı yaptılar. Bu konuda bir problem yok, biz adaylarımızı çıkardık, çalışmalarımıza başladık. Meclis üyesi adaylarımızı belirledik. Bu tür spekülasyonları buraya gelmeden duydum ve sordum, bir problem yok. Bütün partilerin aday listeleri son güne kalır. Çünkü bizim kent uzlaşısı dediğimiz, üzerine kimi ilçelerimizin çalıştığı, kent uzlaşısını sağlamaya çalıştıkları bir durum söz konusu. Dolayısıyla son güne kalması normal."

"İstanbul'da aday çıkarmazsak, çıkarmadık deriz"

İnan Demirel'in, belgelerin geciktiği iddiasının yayılmasıyla ilgili "Spekülasyonlardan biri şuydu: Evraklar vaktinde götürüldü mü, götürülmedi mi muamması çıkınca, DEM Parti adaylarını ilan etti ama evrakları teslim edemedik gibi gerekçelerle aday çıkarmayacak" sözlerine cevap veren Bakırhan, "DEM Parti, bu tür ucuz oyunlara asla tenezzül etmez. Biz diğer partiler gibi değiliz. İstanbul'da aday çıkarmazsak, çıkarmadık deriz. Kimseye bir borcumuz yok. Aday çıkarınca kimi kanallarda AKP'yle anlaşıldı diye tartışmalar yürütülüyor. Aday çıkarmadığımız yerlerde CHP'yle kol kola diye spekülasyonlar, belden aşağı vuran tartışmalar yürütülüyor. DEM Parti'nin tartışıldığı programlarda maalesef biz yer bulamıyoruz. Her kanal ayrı bir DEM Parti yorumu yapıyor" diye konuştu.

"Kent uzlaşısı sağlanan yerlerin sayısı çok değil"

CHP'nin Esenyurt adayını değiştirmesine dair soruyu yanıtlayan Bakırhan, adaylarını delegeler ve kent bileşenlerine sorarak, ön seçim yaparak belirlediklerini söyledi.

Bakırhan, "Batıda başka bir yöntem izledik. Kent uzlaşısı çerçevesinde o kentin bütün dinamiklerinin uzlaştığı, ilkeler etrafında kent uzlaşısı olabilir dedik. Tek tek isimlerini saymaya gerek yok, kent uzlaşısı sağlanan yerlerin sayısı çok değil. Bir elin parmakları kadardır. Esenyurt'ta da yerel dinamikler kendi arasında bir çalışma yürüttü. Ahmet Özer kent dinamiklerinin uzlaştığı bir adaydır" şeklinde konuştu.

"Üçüncü büyük parti olduğumuz bir kentte aday çıkarmamızın nesi garip"

Demirel, 2019'daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminde Ekrem İmamoğlu'na destek verdiklerini hatırlatarak, neden bu seçimde aday çıkardıklarını sordu.

"Aday çıkarıp çıkarmamamız Ekrem İmamoğlu'nun kişiliğiyle, niteliğiyle vs. ilgili bir durum değil" diyen Bakırhan, "İstanbul'da aday çıkaran partilere soruyor musunuz niye aday çıkardıklarını? Sürekli CHP'yi destekleyecek bir parti olarak görülmemizi eleştiriyorum. Üçüncü büyük parti olduğumuz bir kentte aday çıkarmamızın nesi garip?" ifadelerini kullandı.

Bakırhan, AKP'yle seçimlerle ilgili bir görüşme yapmadıklarını, politikalarının ortaklaştığı "en ufak bir nokta" olmadığını söyledi, "AKP'yle seçim görüşeceğiz, bize ne katkısı olacak?" dedi.

"AKP ile anlaşmayı düşünseydik cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yapardık"

Demirel'in "Yapılan yorumlardan biri şuydu: Siz İstanbul'da aday çıkaracaksınız, bunun sonuçlarından biri de Ekrem İmamoğlu'nun kaybetmesi olacak, bunun karşılığında da belediyeler kayyum atanmayacak" sözleri üzerine Bakırhan "Böyle bir şey düşünseydik cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yapardık. Bakın biz açık, şeffaf siyaset yapan bir partiyiz. Görüştüğümüz zaman görüştük deriz. Bizim kimseye bir borcumuz yok, kimsenin kuyrukçusu ya da yancısı değiliz. Bizim kimseyle ekonomik, rantsal, ihalesel bir bağımız yok. Tartışarak, halkımıza danışarak yol alıyoruz. Özgürlükçü olacak, çevre konusunda hassas olacak, demokrat olacak, sermaye yanlısı olamayacak, emekçileri önemseyecek. Bir tane ilkeyi AKP'yle buluşturun, biz de görüşüyoruz diyelim. Çözüm sürecinde bir seçim iş birliği yapmadık. Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda tabii ki oturup konuşuruz, görüşürüz" diye konuştu.

"Bu iş çözülmeli. Erdoğan da çözebilir, yarın başka bir iktidar da çözebilir"

İnan Demirel'in "Ahmet Türk 'Çözerse bu sorunu Erdoğan çözer. CHP'nin devlette gücü yok, öyle bir liderlikte yok' dedi. 'Ben bir Erdoğan güzellemesi yapmıyorum, durum tespiti yapıyorum' dedi. Katılıyor musunuz buna?" sorusuna yanıt veren Tuncer Bakırhan, "AKP döneminde görmediği zulüm kalmayan bir siyasi parti AKP güzellemesi yapmaz. Aynı şeyi söylüyoruz Ahmet Türk'le" dedi.

"Sayın Erdoğan çıksın desin ki, 'Kürt meselesi, demokratik bir anayasa, Türkiye'yi demokratik bir zemine çekecek bir çalışma yürüteceğim', biz kimseye sormayız, gider otururuz tartışalım deriz. Ahmet Türk de bunu demek istiyor" diyen Bakırhan, "Keşke muhalefette de bir irade çıkabilseydi. 'Tek kişi çözer' şeklinde mutlak bir belirmede bulunmak benim işim değil. Bu iş çözülmeli. Erdoğan da çözebilir, yarın başka bir iktidar da çözebilir. Biz birisi çözüm dediğinde hangi siyasi partinin, hangi kişinin söylediğine mi bakacağız meselenin çözümüne mi odaklanacağız" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem