Barış Pehlivan gündeme getirdi: Tele1 davasında RTÜK'ün mahkemeye göndermediği belge...

Barış Pehlivan gündeme getirdi: Tele1 davasında RTÜK'ün mahkemeye göndermediği belge...
Barış Pehlivan, RTÜK'ün TELE1’in kapatılmasına karşı çıkan RTÜK üyesi İlhan Taşcı’nın muhalefet şerhini, mahkemeye gönderdiği dosyaya koymadığını yazdı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ekranlarının “dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı” gerekçesiyle 3 gün karartılmasına karar vermişti. Oy çokluğu ile alınan kararın gerekçesi olarak, TELE1’de Enver Aysever’in sunduğu ‘Ayrıntılar’ programına konuk olarak katılan TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisi gösterilmişti.

RTÜK’ün kararı üzerine TELE1 yürütmeyi durdurma talep etmiş, mahkeme yürütmeyi durdurmanın kabulüne karar vermişti. RTÜK, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itirazı üzerine karar Ankara Bölge İdari Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme de 2’ye 1 kararla yürütmeyi durdurmanın iptaline karar verdi. Ve Tele 1 bu karar uyarınca 22 Şubat'ta üç günlüğüne ekran kararttı.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, TELE1'le ilgili yargı sürecinde mahkemenin taraflardan tüm belgeleri istediğini belirtti. Pehlivan, RTÜK'ün TELE1’in kapatılmasına karşı çıkan RTÜK üyesi İlhan Taşcı’nın muhalefet şerhini, mahkemeye gönderdiği dosyaya koymadığını yazdı.

Pehlivan yazısında "Evet, yanlış okumadınız. RTÜK mahkemeden belge kaçırdı. Haliyle... RTÜK’ün “TELE1 kapatılsın” dilekçesini haklı bulan iki hâkim de aynı RTÜK’ün üyesinin “Neden kapatılmasın” gerekçelerini okumadan karar verdi. Zira, belki de kararın yönü değişecekti ama bu hukuksuz bir şekilde engellendi" dedi.

İlhan Taşcı konuyla ilgili şunları söyledi: “Muhalefet şerhi yazmamın iki nedeni var. İlki, kurulun kararları yargı denetimine açık. Dolayısıyla özellikle basın ve ifade özgürlüğüne yönelik sorunlu kararların mahkemede incelenmesi aşamasına farklı bir bakış açısıyla katkı sunabilmek. İkinci olarak ise bugünler gelir geçer ama tarihe not düşmemiş olmak istemem. Not etmek kadar not düşmek de kıymetlidir.

Neden mahkemeye gönderilmediği ve karşı oyumun böylesi ağır bir ceza dosyasına neden girmediğinin yanıtını ben değil, RTÜK başkanı ile kurumun hukuk müşaviri vermelidir. Çünkü bu, ‘görevi ihmalden’ ‘yargıyı etkilemeye teşebbüse’ varacak kadar ağır sonuçları olacak bir konudur. ‘Bize ulaşmadı’ diyemezler, çünkü hâlâ RTÜK’ün resmi sayfasında benim karşı oyum duruyor. Mahkeme istemesine karşın göndermeyenler de susuyor.”

(Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Gündem