Barış Pehlivan'dan duruşmaya çağrı: '9 Kasım Perşembe günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde buluşalım'

Barış Pehlivan'dan duruşmaya çağrı: '9 Kasım Perşembe günü  İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde buluşalım'
3 aydır cezaevinde olan gazeteci Barış Pehlivan, perşembe günü yargılandığı davanın duruşması için katılım çağrısında bulundu.

Hakkında 2020 yılında açılan ve 3 yıl 9 ay hapis cezası verilen dava kapsamında 15 Ağustos'ta 5. kez hapishaneye girmişti.

Cezaevindeki Barış Pehlivan, 9 Kasım Perşembe günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşması için X hesabından çağrıda bulundu. Pehlivan'ın paylaşımı şöyle:

"Biliyorsunuz ki; Cumhuriyet’teki bir yazıma açılan dava gerekçe gösterilerek hapse atıldım. On binlerce suçlunun dışarı çıktığı infaz düzenlemesinden de hakkım olmasına rağmen yararlandırılmadım. Şimdi o davanın günü geldi… 9 Kasım Perşembe saat 13.30’da, Çağlayan Adliyesi’ndeki İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde buluşalım… #BarışınHakkı"

Ne olmuştu?

Barış Pehlivan, daha önce 3 yıl 9 ay ceza aldığı ve cezaevinde 6 ay kaldıktan sonra tahliye edildiği davayla ilgili yeniden cezaevine girmişti. Denetimli serbestlik talebi reddedilen Pehlivan 5. kez cezaevine girmişti.

Prof. Dr. Sözüer mütaalasında ne demişti?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, Pehlivan’ın cezaevine girmesi üzerine hukuki bir mütalaa yazmıştı.

Sözüer, mütalaasında, Pehlivan’ın yeni çıkan infaz yasasından yararlanmasının önünde bir engel bulunmadığına dikkat çekmiş, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Önceki denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazına ilişkin kararla bağlantılı olarak bir karar verilmesi gerekse bile bu durumda da aynı konuda sonraki düzenlemenin önceki düzenlemeyle çelişmesi halinde sonraki düzenlemenin esas alınmasında isabet görülmektedir. Zira kanun koyucunun güncel ve mevcut iradesini sonraki düzenleme ortaya koymaktadır.

"Hak ihlali"

Cezaların infazı için de geçerli olan kanunilik ilkesi gereğince kişinin cezaevinde kalış süresinin uzatılmasının ancak açık bir kanuni düzenlemeyle mümkün olabileceği 5275 sayılı Kanunun geçici 10. maddesinde ise Barış Pehlivan ve aynı durumda bulunanlar yönünden böyle bir düzenleme bulunmadığı, bu nedenle geçici 10. maddenin bu kişiler hakkında da uygulanarak denetimli serbestlik tedbirinden yararlandırılmamasının kişi özgürlüğü hakkının ihlaline yol açacağı…

"Engel yok"

Hükümlü hakkında, Geçici Madde 10 hükmünün uygulanarak denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilmesinin önünde bir hukukî engel bulunmadığı sonuçlarına varmış bulunmaktayım."

Gündem