Barış Soydan: 'Borsa İstanbul’da tuhaf gelişmeler yaşanıyor'

Barış Soydan: 'Borsa İstanbul’da tuhaf gelişmeler yaşanıyor'
Halk Tv yazarı Barış Soydan: "Borsa İstanbul’da tuhaf gelişmeler yaşanıyor. Vakıfbank hissesindeki yükseliş dün sabah itibariyle yüzde 220’yi, Halkbank’ta yüzde 196’yı bulmuştu. Böyle bir getiri kripto paralarda dahi yok. "

Borsa, dün akşam saatlerinde sert satışlarla çakıldı. Düşüşün yüzde 5’i geçmesi üzerine devre kesiciyle işlemler durduruldu. Halk Tv yazarı Barış Soydan, "Borsadaki peri masalının kaldığı yerden devam mı edeceğini yoksa kabusa mı döneceğini bugün göreceğiz. Ama ne olursa olsun yaşananlar çok tuhaf" dedi. Soydan'ın yazısı özetle şöyle:

"Borsa İstanbul’da tuhaf gelişmeler yaşanıyor. Geçen ayın ortasında kamu bankaları Vakıfbank ile Halkbank’ın hisseleri öncülüğünde çılgın bir tırmanış başladı. Yükseliş bu ay da sürdü. Vakıfbank hissesindeki yükseliş dün sabah itibariyle yüzde 220’yi, Halkbank’ta yüzde 196’yı bulmuştu. Böyle bir getiri kripto paralarda dahi yok. Olsa olsa kumarda var.

Dün akşam saatlerinde ise sert satışlarla borsa birdenbire çakıldı. Düşüşün yüzde 5’i geçmesi üzerine devre kesiciyle işlemler durduruldu. Borsadaki peri masalının kaldığı yerden devam mı edeceğini yoksa kabusa mı döneceğini bugün göreceğiz. Ama ne olursa olsun yaşananlar çok tuhaf.


Peri masalının en dikkat çekici noktalarından biri, borsadaki dev sanayi şirketlerinin birçoğunun yükselişe katılmamış olmasıydı. Dün sabah itibariyle Türkiye ekonomisinin bel kemiği olarak tanımlanabilecek şirketlerden Erdemir Ereğli’de aylık yükseliş yüzde 19, Şişecam’da yüzde 17, Tofaş’ta yüzde 15, Arçelik’te yüzde 13 ile sınırlıydı. Bunlar da fena getiriler değil ama kamu bankalarındaki yüzde 200’ün yanında lafı bile edilmez.

Evet, ikinci çeyrekte bankacılık kesiminin kârlarında büyük artışlar yaşandı. Ama Vakıfbank ve Halkbank hisselerindeki yükseliş, bununla da açıklanamayacak kadar yüksek.

Kamu bankalarının hisselerinin hangi aracı kurumlar aracılığıyla alındığını gösteren takas bilgileri ilginç bir gerçeği ortaya koyuyor: Bu hisselerin büyük kısmı bankaların kendi aracı kurumlarında.


Doğru, herkes kamu aracı kurumları üzerinden hisse alım satımı yapabilir. İyi de vatandaş ya da kurumsal yatırımcılar kamu bankalarının hisselerini alacak olsa neden neden sadece kamu bankalarının aracı kurumlarını kullansın?

Öyleyse?

Ekonomist Artunç Kocabalkan geçtiğimiz günlerde ilginç bir Tweet paylaştı: “Yeni KKM keşfedilmiş oldu: BİST.” KKM malum, kur korumalı mevduat demek. BİST ise Borsa İstanbul.

Öyle anlaşılıyor ki, şapkadaki yeni tavşan borsa. Hesap basit: Dolar alacağına kamu bankalarının hisselerini al, yüzde 200 kazan.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati geçtiğimiz hafta sonu “Borsa her geçen gün daha cazip hale geliyor” dedi. Şöyle devam etti: “BİST 100 endeksi 2 aydır rekor üstüne rekor tazeliyor. Öyle ki, bu yükseliş, Temmuz 2005'ten bu yana en güçlü ralliye işaret ediyor. Borsamızdaki yükselişin temelinde ekonomimizin artan üretimi ve istihdam kapasitesi yatıyor.”

Bu, Nebati’nin borsayla ilgili tek değerlendirmesi değil. Geçtiğimiz hafta da şöyle demişti: “Borsamız son dönemdeki performansıyla diğer gelişen ülke borsalarından pozitif yönde ayrışmış durumda. İlerleyen dönemde de bu güçlü seyrin sürmesini bekliyoruz.”

Yükseliş ya sürmezse? Bakan’a güvenip paralarını borsaya yatıranların vebali ne olacak?

Her çıkışın bir inişi var. Borsaya son vagondan binenler, bankacılık hisselerinin çıktığı gibi düşeceğini de hesap etmeli."

YAZININ TAMAMI

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi