Barış Soydan: Şimşek düşüncelerini Erdoğan’a kabul ettirmekte zorlanıyor

Barış Soydan: Şimşek düşüncelerini Erdoğan’a kabul ettirmekte zorlanıyor
Ekonomi yönetimine dair kulis bilgilerini aktaran 10Haber yazarı Barış Soydan, “faiz kararlarında Erdoğan’ın kısıtlayıcı tavrının devam ettiğini, Şimşek’in düşüncelerini kabul ettirmekte zorluk çektiğini” belirtti.

Bu hafta yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından yine faiz artırımı beklenirken, 10Haber yazarı Barış Soydan, ekonomi yönetimine dair kulis bilgilerini aktardı.

Soydan’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Geçen hafta yapılan anketler piyasanın 500 baz puana varan oranlarda faiz artırımı beklediğini gösteriyordu. Aslında yüzde 20 seviyesinde bir politika faizinin de işe yaramayacağı açık; ama görünen o ki piyasa beklentileri bile ekonomi yönetimini zorlayabilecek düzeyde. Belki de o nedenle, beklentileri daha da aşağıya çekecek veya en azından sürpriz etkisini yumuşatacak “tahminler” yine iktidara yakın medyada yer bulmaya başladı.

Bu durumun işaret ettiği şeyi yorumlamadan önce faiz kararlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kısıtlayıcı tavrının devam ettiği, Şimşek’in düşüncelerini kabul ettirmekte zorluk çektiği ve bu arada Merkez Bankası yönetiminin de sessiz kalarak Şimşek’i yalnız bıraktığına dair kulis bilgilerini paylaşayım.

Duyumlara göre bu haftaki toplantı öncesinde de bu durum devam ediyor. Para politikası tarafındaki kısıtlar bu kez mali politikalar cephesinde daha sert tedbirler alınmasına yol açıyor. Toplumda adeta infiale yol açan son zamların çok sert olmasının en temel sebeplerinden biri faiz kararları konusunda ekonomi yönetiminin alanının son derece kısıtlı olması.

Burada bir parantez açıp, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez ziyaretinin olası sonuçlarına dair de bir not düşmek isterim. Şimşek’in göreve geliş sürecinde küresel finans merkezleriyle var olduğu iddia edilen bağlantılarının kaynak girişinde etkili olacağı söyleniyordu. Aslında kişisel ilişkilerin ülkeler arası ilişkilerde çok fazla etkili olması beklenemez. Ama Şimşek’e dair böyle bir beklenti sadece piyasada değil iktidarda da oluşmuştu. Var olduğu söylenen ilişkilerden bugüne kadar bir sonuç çıkmamasının iktidar çevrelerinde yavaş yavaş bir hayal kırıklığı oluşturmaya başladığı yine konuşulanlar arasında…” (Kısa Dalga)

Gündem