Barolar Can Atalay için harekete geçti: AYM önüne gidiyorlar

Barolar Can Atalay için harekete geçti: AYM önüne gidiyorlar
54 baro, milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay için 8 Eylül'de Anayasa Mahkemesi önünde eylem yapacak.

Gezi davası tutuklusu avukat Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili olarak seçildi. Ancak tahliye edilmedi. Yargıtay’ın tahliye başvurusunu reddettiği Atalay için barolar harekete geçti.

54 baro, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için 8 Eylül'de Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde eylem yapacak.

Barolar, eyleme dair yayımladığı duyuruda “Meslektaşımız Av. Can Atalay milletvekili seçilmesine rağmen halen tutuklu. Tahliye edilmemesi sadece onun değil, seçmenin iradesinin de tutsak edildiğinin göstergesi. Hukukun uygulanması çağrımızı daha güçlü duyurmak için 8 Eylül Cuma günü saat 14.00’te Anayasa Mahkemesi önüne bekliyoruz” dedi.

54-baro-can-atalay-icin-aym-onunde-eylem-yapacak.jpg

Yargı süreci

Gezi davasından tutuklu bulunan Can Atalay, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi ile birlikte İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı.

Mahkeme, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay ve diğer sanıklara ise "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" iddiasıyla 18'er yıl hapis cezası verdi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin 8 kişi hakkındaki mahkumiyet kararını onaylarken, yapılan itiraz üzerine dosya halen Yargıtay’ın gündeminde bulunuyor.

Av. Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay milletvekili seçilince avukatları Yargıtay’a tahliye başvurusunda bulundu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 13 Temmuz'da verdiği kararda, tahliye talebini reddetti. Kararda, "Sanığın üzerine atılı cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme suçunun Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında yer alması ve soruşturmasına seçimden önce başlanmış olması dikkate alındığında, Anayasa'nın 83. maddesinin ikinci fıkrası ikinci cümlesi uyarınca yasama dokunulmazlığından faydalanamayacağı kanaatine varılmakla, yargılamanın genel usul hükümlerine göre devam etmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır" ifadeleri yer aldı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi de Atalay’ın avukatlarının itirazını kabul etmedi ve 3. Ceza Dairesince verilen kararı “hukuka uygun” buldu. (Kısa Dalga)

Gündem