Barolardan, AYM önünde 'Can Atalay'a özgürlük' çağrısı

Barolardan, AYM önünde 'Can Atalay'a özgürlük' çağrısı
Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile bazı baroların yöneticileri, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen ancak Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildiği için tutuklu bulunan Can Atalay'ın tahliyesi talebiyle Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde basın açıklaması yaptı.

Independent Türkçe'nin yer verdiği habere göre; TBB Başkanı Erinç Sağkan, Atalay'ın seçilmiş bir milletvekili olduğu ve hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunmadığını belirtti.

"Anayasa'nın 83. maddesine göre seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz, yargılanamaz" diyen Sağkan şunları kaydetti:

Seçilmiş bir milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasını engellemek, onun seçilme hakkıyla birlikte seçmenin iradesini yok saymak, Mecliste temsil edilmelerini engellemek hiçbir demokraside normalleştirilemez. Anayasa’nın 19 ve 67’nci maddesindeki kanun haklarının ihlal edildiği, tutukluluğun hukuka aykırı şekilde sürdürülmesinin kişi hürriyetinin ve güvenliği ihlaline yol açtığı görmezden gelinemez. Adli yıl açılışında yaptığım konuşmamda da ifade ettiğim üzere, meslektaşımız milletvekili Can Atalay’ın olması gereken yer demir parmaklıkların arkası değil, milletin meclisidir. Demokrasinin en temel şartı olan seçim sonuçlarının işletilmesi, sandıktan çıkan seçmen iradesinin hayata geçirilmesi için, seçmenin ve meslektaşımızın sesi olmaya ve hukuk mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. (Kısa Dalga)

Gündem