'Başak Demirtaş aday olursa İmamoğlu kaybeder'

'Başak Demirtaş aday olursa İmamoğlu kaybeder'
Rawest ve MetroPoll şirketlerinin sahipleri, Başak Demirtaş'ın İBB adayı olması durumunda Ekrem İmamoğlu'na giden Kürt seçmen oylarının düşeceğini ve İmamoğlu'nun kaybedebileceğini öne sürdü.

Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesi partiler adaylarını açıklamaya devam ederken DEM Parti'nin İstanbul'da aday gösterip göstermeyeceğiyle ilgili tartışma sürüyor. Son olarak eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, kendisinin adaylığıyla ilgili, "Halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.

VOA Türkçe'ye konuşan araştırma şirketi sahipleri, Başak Demirtaş'ın olası adaylığında İstanbul'da oluşacak tabloyu değerlendirdiler.

'Başak Demirtaş’ın dünkü adaylık sözlerinin Selahattin Demirtaş’ın onayıyla olduğunu biliyoruz'

Rawest Genel Müdürü Roj Girasun, Başak Demirtaş’ın adaylığının kesinleşmesi halinde Ekrem İmamoğlu’na gidecek DEM Partisi seçmeni oylarının minimize olacağını, bunun da AK Parti adayı Murat Kurum’u avantajlı hale getireceğini dile getirdi.

Girasun, “Bildiğiniz gibi Selahattin Demirtaş 2019 ve 2023 yıllarındaki seçimlerde ‘kingmaker’ (iktidar belirleyici) rolü ile öne çıkıyordu. Demirtaş, 2019’da ‘Gerekirse bağrınıza taş basın ama yine de oy verin’ demişti. 2023’te de muhalefette aday konusunda bir belirsizlik ‘Yürü Bay Kemal’ diyerek HDP’nin Kılıçdaroğlu tercihinin belirginleşmesine neden oldu. Başak Demirtaş’ın dünkü adaylık sözlerinin Selahattin Demirtaş’ın onayıyla olduğunu biliyoruz. Tabii bir de DEM seçmeni batıda özellikle İstanbul’da aday çıkarmak istiyor. Burada da Demirtaş’ın bir tutum aldığını görüyoruz. Eğer DEM Genel Merkezi, buradan ‘Başak Hanım için veto’ uygularsa kamuoyunda var olan ‘Demirtaş ile parti arasındaki makas açık’ algısı güçlenecektir. Bunun da siyasal maliyeti artar. İYİ Parti’nin adayının da kim olacağı önemli ama Demirtaş’ın adaylığı İmamoğlu’na gidecek Kürt oylarını minimize eder ve kazanma şansını epey azaltır” dedi.

'Ahmet Türk gibi Başak Demirtaş da Kürt seçmende karşılık buluyor'

Metropoll Araştırma Şirketi kurucusu Özer Sencar ise son araştırmalarında İmamoğlu'nu Kurum'un 4,5 puan önünde bulduklarını vurgulayarak 2019 seçimlerinde yüzde 54 oyla başkan seçilen İmamoğlu'nun bu oylardan 11 puanını o dönem HDP'ye oy veren DEM seçmeninden, 9'unu da İYİ Parti seçmeninden aldığını belirtti ve özellikle Başak Demirtaş'ın adaylığının CHP adayının aleyhine bir durum yaratacağının altını çizdi.

Sencar, açıklamalarında şunları ifade etti:

"Bu seçimde hem İYİ Parti hem de Zafer Partisi aday çıkaracak. İYİ Parti'nin adayı kim bilmiyoruz ama güçlü bir isim olursa 7 puandan 5'ini alır. DEM Partisi'nin yaklaşık 11 puan oyu var. Başak Demirtaş da onun 9'unu alır. Bu durumda açık olan bir şey var. Başak Demirtaş aday çıkartılırsa ve parti arkasında durursa Ekrem Bey seçimi kaybeder. O ilan edildiği anda Murat Kurum 'seçimi kazandım' havasına girecektir.

Ahmet Türk gibi Başak Demirtaş da Kürt seçmende karşılık buluyor. Bu iki aday Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedefine ulaştırır. Erdoğan iki kez İmamoğlu'na kaybetti, bu kez yenerek rövanşı almak isteyecek. Çünkü sokaktan geliyor. Ve delikanlılık raconunda rövanşı almak, rakibini alaşağı etmek çok önemlidir. Görülüyor ki cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu'nu adaylaştırarak muhalefeti dizayn eden Erdoğan, bu kez de İYİ Parti ve DEM Partisi'nin İstanbul'da aday göstermesini başarmak üzere."

KAYNAK

Gündem