Başak Demirtaş neden vazgeçti? İrfan Aktan: AKP, DEM Parti’nin 3 talebini karşılamıyor

Başak Demirtaş neden vazgeçti? İrfan Aktan: AKP, DEM Parti’nin 3 talebini karşılamıyor
İrfan Aktan, DEM Parti ve Kürt hareketinin 31 Mart seçimleri öncesinde özellikle İstanbul seçimi bağlamında AKP’yi yeni bir “hukuki sürece” zorlamak istediğini yazdı. Aktan DEM Parti'nin 3 ana başlıkta şekillenen isteklerini de aktardı.

Artı Gerçek yazarı gazeteci İrfan Aktan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın DEM Parti'nin İstanbul adaylığından vazgeçmesini kaleme aldı.

"Başak Demirtaş neden vazgeçti?" başlıklı yazısında DEM Parti ve Kürt hareketinin 31 Mart seçimleri öncesinde özellikle İstanbul seçimi bağlamında AKP’yi yeni bir “hukuki sürece” zorlamak istediğini belirten Aktan, "Öyle anlaşılıyor ki, aradan geçen 18 günde Başak Demirtaş ve DEM Parti, girişimlerinin henüz 'demokrasi ve toplumsal barışın önünü açmayacağını' gördü ve belki de şimdilik vazgeçti" dedi.

DEM Parti'den 3 istek

Aktan, bu yeni hukuki süreç kapsamında DEM Parti'nin HDP'ye yönelik kapatma davası ile Kobani Davası'nın gerçek manada hukuki bir şekilde işletilmesini, kayyum politikasından vazgeçilmesini ve Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin kaldırılmasını istediğini belirtti.

Aktan'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Nasıl bir “hukuki süreç” mi?

Kürt sorununun çözümüne yönelik kapıyı aralamak üzere üç temel başlıktan söz edilebilir.

Buna göre,

1- DEM Parti HDP’ye yönelik kapatma davası ile Kobani Davası’nın siyasi değil, gerçek manada hukuki bir şekilde işletilmesini, yani AKP-MHP’nin mahkemeleri “yönetmekten” vazgeçmesini istiyor.

2- DEM Parti Kürtlerin seçme ve seçilme hakkının ortadan kaldırılmasıyla eşanlamlı olan kayyum politikasından, yine hukukun bir gereği olarak vazeçilmesini istiyor.

3- DEM Parti Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen ama hiçbir hukuki dayanağı bulunmayan tecrit uygulamasından, yine hukukun bir gereği olarak vazgeçilmesini istiyor.

DEM Parti’nin Başak Demirtaş ve Leyla Zana’nın 21 Ocak’ta yaptıkları açıklamalardan önce ve sonra AKP’yle yukarıdaki talepler çerçevesinde çeşitli temaslar kurduğu tahmin edilebilir. Fakat öyle anlaşılıyor ki, DEM’in yukarıdaki üç temel talebi AKP tarafından karşılanmıyor. Yani AKP, hukuka riayet etmeyi en azından şu ana kadar kabul etmiş görünmüyor.

Aslında Başak Demirtaş’ın 21 Ocak’taki görüşmemizdeki açıklamasında sarfettiği bir cümle, 7 Şubat’ta neden vazgeçtiğine dair yanıtı da barındırıyordu: “Demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz.”

Öyle anlaşılıyor ki, aradan geçen 18 günde Başak Demirtaş ve DEM Parti, girişimlerinin henüz “demokrasi ve toplumsal barışın önünü açmayacağını” gördü ve belki de şimdilik vazgeçti. (Kısa Dalga)

Gündem