Başörtüsü anayasa teklifi Meclis’e sunuldu

Başörtüsü anayasa teklifi Meclis’e sunuldu
AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısının ardından başörtüsü ve evlilik birliğiyle ilgili anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, kadın milletvekilleriyle birlikte Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Zengin, toplantının ardından iki maddelik anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Anayasa değişikliği teklifinde AKP, MHP ve BBP'nin imzası bulunduğunu söyleyen Zengin, geçmişte başörtüsü üzerindeki yasakları hatırlatarak, başörtülü kadınların mücadelesi, başı açık kadınların desteği ve demokrasiye inanan insanların gayreti ile buralara gelindiğini belirtti.

Zengin, “Sayısal olarak başını örten, örtmeyen kadınlardan bahsetmiyorum. Milyonlarca aileye temas eden bir yaradan bahsediyorum. Başörtüsü meselesi toplumun yüzde 90’unun ilgilendiren bir problemdir” dedi.

Zengin, “Başörtüsüne bir bez parçası diyenler, adını telaffuz etmeyeceğim, siz biliyorsunuz, bu konuyu hiç anlamamışlardır. Bunun sadece bireysel hayatlar için değil toplum için nasıl bir travma olduğunu asla anlayamamışlardır. Anlamış olsalardı bugünkü çözümü de farklı olurdu” ifadelerini kullandı.

"'Hadi helalleşelim' edası çok alaycı"

80’lerdeki yasakların ardından 90’lı yıllarda da sorunun başka bir boyuta geçtiğini söyleyen Zengin, şöyle konuştu:

“Ama özü itibariyle dini hassasiyeti olan insanlar için biz başörtülü kadınlar nezdinde tüm inanan insanlar için bu ülkede bir soykırım yaşandı. Bu teklif meclisten geçse de biz bunları konuşmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Tabi ki ben bu yaşadığımız travmayı, bir fiil içinde yaşamayanların tüm boyutlarıyla anlamasını beklemiyorum. ‘Hadi yasaklar bitti, helalleşelim’ edasını çok alaycı, bizi yaralayıcı buluyorum. Sussalar, hiç konuşmasalar bizim için daha değerli olacak. Tüm bu söylemler, bu konunun hiç anlaşılmadığın gösteriyor. İkna odalarından geçen arkadaşlarım var. Onlara şu söylenmiştir; ‘siz inandığınız için değil siyaseten başınızı örtüyorsunuz.’ ‘Hayır hayır biz inandığımız için, Allah’ın emri oldu için yapıyoruz’ dedik. Siyaseten bize bunu söyleyenler kendi siyasi gelecekleri için bir kanun teklifi verme ihtiyacı duydular.”

AKP’li Zengin, teklifin tümünü okumadı, ancak şu bilgileri verdi:

“Teklifimiz sadece başörtülü kadınları değil başı açık kadınların da teme haklarını koruyor. Biz başörtülü kadınların da özgürlüğünü savunuyoruz, başı açık kadınların da. Hepsinin özgürlüğü için bu teklifi veriyoruz.

“Çalışma hayatı, eğitim hayatı, vs bunların hepsini sayarak ifade ediyoruz. Yani bir kadın mesleğini icra ederken ancak dini inancına uygun kıyafet tanımlaması yapılabilir, diye altını çiziyoruz. Kıyafetine sadece kendisinin karar vereceğine dair ‘din hürriyeti’ başlığı altında anayasa değişiklik teklifimizi sunuyoruz.

“Bu anayasa değişikliği son 50 yılda yapılan en önemli anayasa değişikliğidir.

“Evlilik bir kadın ve bir erkek arasındaki hukuki müessesedir” maddesi

“İki madde var; birisi bu konuya dair. Bir diğeri aile müessesesine dair. Tabii aile dünyada her geçen gün kıymeti daha da artan bir müessese. Anayasamızda aile, toplumun temeli olarak görülmüş ve anayasal olarak koruma altına alınmış bir müessesedir. Bir toplumu tahrip etmek istiyorsunuz, sadece bizde değil dünyada da böyledir, önce aileyi tahrip etmeniz gerekir. O yüzden kanunlarımızda Medeni Kanun’da çok saik olarak ifade edilmesine rağmen anayasaya, ‘evlilik birliğinin bir kadın ve bir erkek arasında olan hukuki bir müessese’ olduğu ifadesini koyuyoruz.” (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Gündem