Başsavcı HDP davasında sözlü açıklama için Anayasa Mahkemesi’nde

Başsavcı HDP davasında sözlü açıklama için Anayasa Mahkemesi’nde
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle açtığı davada sözlü açıklama yapmak üzere Anayasa Mahkemesi’ne gitti. Yüksek Mahkeme HDP’yi de dinleyip rapor hazırlandıktan sonra karar oturumlarına başlayacak.

HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada bir aşama daha geçiliyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, partinin kapatılması yönündeki taleplerini ve iddialarını Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü olarak da açıklıyor. Bu aşamadan sonra dosya nihai raporunu hazırlaması için raportöre verilecek, raportör raporunu hazırladıktan sonra karar oturumları başlayacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 17 Mart 2021’de açtığı davada sözlü açıklama yapmak üzere sabah saatlerinde Anayasa Mahkemesi’ne geldi. Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyeden oluşan Genel Kurulu karşısında açıklamalarına saat 10:00’da başlayan Başsavcı Şahin, hazırlamış olduğu açıklaması tamamlandıktan sonra bugün heyetin sorularını da yanıtlayacak. Şahin’in açıklama sonrasında basına da kısa bir bilgi vermesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi’nde şu ana kadar işleyen süreçte başsavcı iddianameden ayrı olarak ek deliller sunmuş, HDP de bunlara ilişkin ek savunmasını yapmıştı.

Karar için olası tarihler ne zaman?

Bu aşamadan sonra Başsavcı Şahin’in sözlü açıklamalarının dökümü yapılacak ve bunlar HDP’ye gönderilecek. HDP’nin belirleyeceği parti yetkilisi veya yetkililerinin de sözlü açıklamaları dinlendikten sonra dosya nihai raporunu hazırlaması için Anayasa Mahkemesi raportörüne sunulacak.

Raportörün tamamlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, heyeti karar oturumları için toplantıya çağıracak.

Bütün bu işlemlerde zorunlu ve belirsiz süreler bulunuyor. Örneğin Başsavcı’nın açıklamalarının metne dökülmesinden sonra HDP’ye en az 30 günlük sözlü açıklama süresi tanınacak. HDP bu süreyi 15 gün daha uzatabileceğinden sözlü savunma süresi yaklaşık 45-50 günü bulabilecek.

Raportörün raporunu hazırlaması için belirli bir süre bulunmuyor. Raportör raporunu bir hafta içinde sunabileceği gibi bir ay sonra da heyete sunabiliyor. Aynı şekilde, raporun tamamlanmasının ardından Başkan Zühtü Arslan’ın da heyeti karar oturumları için toplantıya çağırması için belirli bir süre sınırı bulunmuyor. Şimdiye kadarki uygulamalarda, raporun uzunluğuna ve heyetin iş durumuna göre bu süre 15 günden az olmamıştı.

Anayasa Mahkemesi heyetinin de karar oturumlarına başladıktan sonra kararını vermesi, süre ile sınırlandırılmıyor. Heyet karar oturumları sırasında da bir konuda partiden, Başsavcılık’tan veya devletin başka kurumlarından ek bilgi belge isteyebiliyor.

Bütün bu süreler dikkate alındığında HDP davasının 2 aydan önce sonuçlanması mümkün görünmüyor. Kısalması yasal olarak da mümkün olmayan bu sürenin ne kadar uzayacağı Anayasa Mahkemesi raportörü ve Başkan Arslan’ın tutumuna bağlı olarak değişecek.

Önce tedbir görüşülecek

Anayasa Mahkemesi, kapatma davasının karar oturumlarına geçmeden önce HPD’nin Hazine Yardımı’na koyduğu bloke kararına partinin yapacağı itirazı ele alacak. HDP geçen hafta verilen bu karara karşı 30 gün içinde itiraz edecek.

HDP’nin itirazını, yine kararı vermiş olan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu karara bağlayacak.

10 üyenin oyu şart değil

Anayasa Mahkemesi’nin HDP’ye ödenecek Hazine yardımına bloke konması kararını 7’ye karşı 8 oyla verince bu karar bir yönüyle de HPD lehine yorumlanmıştı. Bu yorumların yapılmasında, Anayasa Mahkemesi’nin “kapatma kararı alabilmesi için 3’te 2 oy çokluğunun oluşacak olması” kuralı etkili olmuş ve “15 üyeli Anayasa Mahkemesi’nin 10 üyesinin kapatma yönünde oy kullanması gerekiyor” değerlendirmeleri yapılmıştı.

Ancak bu yorumlar yapılırken, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun mutlaka 15 üyenin tamamı ile toplanacağı kabul edilmişti. Oysa ki Yüksek Mahkeme’nin Genel Kurul’u, en az 10 üye ile de toplanıp parti kapatma davasını ele alabiliyor.

Anayasa’nın parti kapatma davalarında aradığı 3’te 2 çoğunluk oyu, Mahkeme üye sayısının 3’te 2’sini değil, toplantıya katılan üye sayısının 3’te 2’sini ifade ediyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, HDP kararı gibi önemli bir kararın, Mahkeme’nin tüm üyelerinin katılımını olmaksızın gerçekleşecek Genel Kurul toplantısında verilecek olmasına yönelik eleştirileri göze alırsa Mahkeme 10 üye ile toplanıp 7 üyenin oyuyla da kapatma kararı verebilecek. (Kısa Dalga)

Gündem