Başsavcıdan talimat: HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianameye dair avukatlara hiçbir belge verilmeyecek

Başsavcıdan talimat: HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianameye dair avukatlara hiçbir belge verilmeyecek
HDP’nin kapatılmasına dair hazırlanan iddianameyi isteyen avukatlara, “Başsavcının kesin talimatı var, hiçbir bilgi ve belge verilmeyecek” yanıtı verildi. Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, “HDP iddianamesini hazırladık. Anayasa mahkemesine teslim ettik. 451 kişi hakkında siyasi yasak istiyoruz. Banka hesabına tedbir konulmasını talep etti” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılma sürecine ilişkin açıklama yaptı. Şahin,"HDP iddianamesini hazırladık. Anayasa Mahkemesi'ne teslim ettik. Bundan sonraki süreç Anayasa Mahkemesi'nin yetkisinde. 15 gün inceleme süresi var. Değerlendirecekler. Biz elimizden geleni yaptık. Tüm delilleri dosyaları CD içerisinde teslim ettik. Konuşmalar var. 843 sayfalık bir iddianame. 451 kişi hakkında yasak isteniyor. 69 kişi de terör örgütü lehine konuşmaları parti mensubu konuşmaları var. 451 kişi hakkında siyasi yasak istiyoruz. Banka hesabına tedbir konulmasını talep ettik” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırladığı yeni iddianame, 7 Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderildi. HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukatlar, iddianamenin bir örneğinin taraflarına verilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Başsavcılık, talebe ilişkin dönüş yapılacağını belirtti.

BAŞSAVCIDAN TALİMAT

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre; HDP avukatları, başvurularına dönüş yapılmaması üzerine bugün başsavcılığı arayarak, taleplerinin akıbetini sordu. Avukatlarla görüşen başsavcılık yetkilileri, “Başsavcının talimatı var, herhangi bir bilgi ve belge verilmeyecek” yanıtı verdi.

EKSİKLİKLER TARTIŞILIYOR!

Konuya ilişkin görüşülen avukatlar, HDP hakkındaki bir önceki iddianamenin iktidara yakın medyaya sızdırıldığını anımsatarak, “Başsavcılık keyfi olarak hareket ediyor. Daha önce iddianamenin basına yansımasıyla birlikte eksiklikleri tartışıldığı için şimdi böyle bir karar aldığını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kapatma talebiyle yeniden iddianame hazırlamasını partilerine yönelik “düşmanca” yaklaşım olduğunu söyledi. 

‘SAYFA SAYISI ARTMIŞ'
 
Partilerinin kapatılması talebiyle yeniden hazırlanıp, Anayasa Mahkemesi’ne verilen iddianameyi basından duyduklarını belirten Dede, bu iddianamenin halen kendilerine ulaştırılmadığını paylaştı.
Dede, “Dolayısıyla iddianamenin nasıl hazırlandığını ne şekilde hazırlandığını bilmiyoruz. Sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcının basın duyurusunda bazı ayrıntılarını paylaşmış olması durumundan kaynaklı bilgi sahibi olduk. Birincisi iddianamenin sayfa sayısı arttırılmış, ikincisi siyasi yasak istenen kişilerin sayılarında bir düşme durumu var” dedi. 
 
AYM’NİN İADE GEREKÇELERİ DURUYOR
 
Başsavcılık tarafından hazırlanan ilk iddianamenin AYM tarafından iade gerekçelerinin oldukça ayrıntılı olduğunu dile getiren Dede, “İade edilen iddianamede birçok hata vardı. İlk sunulan iddianamenin iadesinde Anayasa Mahkemesi, ortaya konulan delilerle HDP'nin odak haline geldiğinin anlaşılamadığını belirmişti. Bu şu demek oluyor; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak sen bir iddia makamısın. Fakat bu iddianı doğru delillendirmemişsin ve bu iddianın doğru olduğuna, hatta bir şüphe bile oluşturacak düzeyde doğru olduğuna dair bir kanaat oluşturmadı. Bu kadar kısa bir sürede, 2 ay gibi bir sürede Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Anayasa Mahkemesi’nin gerekçelerini ortadan kaldıracak nitelikte bir iddianame hazırlaması teknik olarak da mümkün değil. Çünkü yapması gereken şudur. Eğer ilk iddianamedeki deliller HDP'nin odak haline gelmesini gösterecek nitelikte değilse ki Anayasa Mahkemesi böyle söylüyor. Bu durumda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı’nın yeni deliller bulması gerekirdi. İki ay içerisinde HDP'nin faaliyetleri içerisinde böyle bir sonuca ulaşabilmek mümkün olmadığına göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı önceki değerlendirmesinde delillerini belki bazı maddi hataları düzeltmek suretiyle yeniden AYM’ye sundu. Esas itibariyle AYM’nin iade gerekçelerini ortadan kalktığını biz düşünmüyoruz” diye konuştu.
 
BÖYLE BİR USUL YOK!
 
Dede, yine basın bildirisinden öğrendikleri kadarıyla Yargıtay Başsavcısının HDP'nin mal varlığına tedbir konulmasını da talep edildiğini, fakat parti kapatmalarda böyle bir usul olmadığının altını çizdi.
 
GÜNDEM DEĞİŞTİRME AMAÇLI 
 
Dede’ye göre, devlet bağlantılı suç örgütü yöneticisi Sedat Peker’in yaptığı açıklamalar sonrası HDP’ye dönük kapatma davasının tekrar gündeme getirilmesi tamamen “gündemi değiştirme” amaçlı.
 
Sedat Peker'in ifşaatlarının  geçmişte kamu görevlisi ya da bakanlık yapanlarla ilgili bilgilerle vermekle birlikte aynı zamanda şu anda hala bakanlık görevine devam eden, hala devleti en üst düzeyde görevde bulunan kişiler hakkında da suça buluştuklarına ilişkin çok somut bilgiler içerdiğine dikkati çeken Dede, “Bu iddiaların Türkiye gündeminde tartışıldığı bir dönemde kapatma davasının yeniden değerlendirip, Anayasa Mahkemesi’ne sunulmuş olmasının bir yönüyle gündemi saptırmak amacıyla yapıldığını da söyleyebiliriz. Çünkü burada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve diğer savcılar Türkiye'de her türlü suçu işleyen, insan öldürmekten, tecavüzden, gasptan, ihaleye faset karıştırmaktan neredeyse Türk Ceza Kanunu’nda yazılı suçların tamamını işlemiş bir bürokrasi ve siyaset aygıtı ortada duruyorken HDP'nin daha iki ay önce iade edilmiş çok sağlam ve temellendirilmiş gerekçelerle iade edilmiş iddianamesi üzerine bu kadar kafa yoruyor olması gerçekten hukuki olarak anlaşılabilir bir şey değil” dedi.

Gündem