Bayram Sokak’taki evleri mühürlendi: Hortum Süleyman’a direndik, torunlarına da direneceğiz!

Bayram Sokak’taki evleri mühürlendi: Hortum Süleyman’a direndik, torunlarına da direneceğiz!
İstanbul Beyoğlu Bayram Sokak'taki trans kadınların yaşadığı evler kaymakamlık kararıyla polis eşliğinde zabıta tarafından mühürlendi. Bayram Sokak 12 Platformu, evlerin mühürlenmesine tepki gösterdi: “Bu sokaklar bizim, terk etmiyoruz!” diye tepki gösterdi.

İstanbul Beyoğlu Bayram Sokak'ta trans kadınların yaşadığı evler için Beyoğlu Kaymakamlığı kapatma kararı aldı. Kararın ardından zabıta polis eşliğinde sokağa gelerek evleri mühürledi.

Mühürlemenin ardından Bayram Sokak 12 Platformu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi.

Platform adına açıklamayı yapan Beyza, Bayram Sokak'ın on yıllardır trans kadınların bir arada yaşadıkları bir barınma ve hafıza mekanı olduğuna dikkat çekti, "Tarihimizdir. Bayram Sokak İstanbul’da yıllardır barındığımız, bir arada yaşam kültürünün örneklerinden olan nefes alma alanlarımızdan biridir" dedi.

Evrensel'de yer alan habere göre, sokağın yıllardır senede iki kere mühürlenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtilen Beyza sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün uygulanan mühürlenme ile Bayram Sokak’ta yaşayan trans kadınlar evsiz bırakılmıştır. Sokaklar biz transların emekleriyle inşa ettiği evleri, karnımızı doyurduğumuz sofralar, dayanışmayı büyütüp nefes aldığımız, kafamızı soktuğumuz kaleler olmuştur. Biz translar olarak mücadelemizin salt bugünle sınırlı olmadığını ve vermek zorunda bırakıldığımız mücadeleden her seferinde daha da güçlenerek çıktığımızı hatırlatmak istiyoruz. Kurduğumuz dayanışma ağlarını, kazandığımız sokakları, kurtardığımız bölgeleri bizlerden çalamayacağınızı buradan duyuruyoruz."

"Hortum Süleyman’a karşı direndik, torunlarına karşı da direneceğiz!"

Mühürlemenin, transları doğrudan hedef alan politikaların bir parçası olduğu belirtilen açıklama, şu ifadelerle son buldu:

"Platformumuz hukuksuz mühürleme uygulamalarının son bulmasını, trans kadınların barınma hakkının güvence altına alınmasını, transfobik ve kadın düşmanı politikalara karşı birlikte mücadele etmeyi ve yaşadığımız hak ihlallerinin sorumlularının hesap vermesini talep etmektedir. Hayatlarımızdan da, haklarımızdan da, sokaklarımızdan da, evlerimizden de vazgeçmiyoruz! Eskiden yaptığınız gibi kapılarımızı balyozlarla kırsanız da yaşamaya devam edeceğiz! Hortum Süleyman’a karşı direndik, torunlarına karşı da direneceğiz! Bayram Sokak onurumuzdur!"

Translar açıklamanın ardından, Bayram Sokak'a gitti. Bazı dükkanların da mühürlendiği sokakta karar, alkışlarla protesto edildi. (Kısa Dalga)

Gündem