BBC, maymunlara işkence eden küresel çeteyi ortaya çıkardı: Endonezya, ABD ve İngiltere'de gözaltılar var
ABD, İngiltere ve başka ülkelerdeki yüzlerce müşterinin, Endonezyalılara uzun uyruklu makak yavrularına yaptıkları işkenceyi ve öldürmelerini görüntülemeleri için para ödedikleri belirlendi.
YouTube'da başlayan işkence çetesi, daha sonra faaliyetlerini şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram'daki özel gruplara taşıdı.
Polisin şimdi çetenin müşterilerini aradığı ve bazı gözaltılar da yapıldığı belirtildi.
BBC Türkçe'de Joel Gunter, Rebecca Henschke & Astudestra Ajengrastri imzasıyla yayımlanan haber özetle şöyle:
BBC gazetecileri başlıca Telegram işkence gruplarından birine kimliğini gizleyerek girdi. Grupta yüzlerce sadist, aşırı işkence fikirlerini birbirleriyle görüşüyor ve Endonezya ile diğer Asya ülkelerinde bu işkencelerin gerçekleştirilmesini sipariş ediyorlar.
Şu ana dek küresel düzeyde en az 20 kişi soruşturma altında ve bunlara İngiltere'de yaşayan üç kadın zanlı da dahil. İngiltere'deki zanlılar soruşturma sürerken, kefaletle serbest bırakılırken, ABD'nin Oregon eyaletindeki bir erkek zanlıya geçen hafta resmen suçlamalar yöneltildi.
BBC ayrıca şu anda ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından soruşturulan iki önemli zanlıyı daha tespit etti. Bunlardan biri, ABD'nin Alabama eyaletinde yaşayan 47 yaşındaki büyükanne Stacey Storey. Storey toplulukta "Sadist" lakabıyla tanınıyor.
Bir diğeri de gerçek adı yasal nedenlerle açıklanamayan "Mr. Ape - Bay Maymun" lakaplı bir çete lideri.
Mr. Ape BBC'ye yaptığı açıklamada en az dört maymunun ölümünden ve çok sayıda maymunun işkence görmesinden sorumlu olduğunu itiraf etti ve "çok acımasız" videolar sipariş ettiğini söyledi.
Polis kaynaklarına göre Storey, daha geçen aya kadar Telegram gruplarında aktifti. Ocak ayında BBC'ye açıklama yapan Storey, hesabının çalındığını söylemiş ve iddialara ayrıntılı yanıt vermeyi reddetmişti.
Mr. Ape, Stacey Storey ve Mike McCartney, İç Güvenlik Bakanlığı soruşturmasındaki başlıca beş hedeften üçü. Henüz zanlılara resmi bir suçlama yöneltilmedi ama bakanlığın topladığı delillerle yargılanmaları durumuda yedi yıla kadar hapis cezası alabilirler.
YouTube da BBC'ye yaptığı açıklamada, hayvanlara işkencenin platformda "yeri olmadığını ve şirketin bu tür içerikleri çabucak kaldırmak için çok çalıştığını" belirtti.
Telegram ise "kullanıcı mahremiyetine ve ifade özgürlüğü gibi insan haklarına bağlı olduklarını" söyledi ve "özel grupların aktif bir şekilde denetlenemeyeceğini" vurguladı."
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.