BBC Türkçe'deki grev kazanımla sona erdi

BBC Türkçe'deki grev kazanımla sona erdi
TGS, imzalanan yeni toplu iş sözleşmesiyle, çalışanların ücretlerinde yıllık yüzde 32 oranında artış, özel sağlık sigortasının aileleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi, günlük brüt 60 TL değerinde öğle yemeği desteği ve yıllık brüt 1200 TL karşılığı gözlük yardımı kazanımlarını elde ettiğini açıkladı.

BBC ile kurumun İstanbul bürosunda yerel sözleşmeyle çalışan gazetecilerin örgütlü olduğu Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşmaya varıldı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Anlaşma üzerine İstanbul bürosundaki grev de sona erdi.

BBC Türkçe ve BBC İzleme Servisi'yle BBC Dünya Servisi Haber Dairesi'nin İstanbul bürosu çalışanları işverenin ücret artışı teklifinin Türkiye'deki enflasyon seviyesinin altında kaldığını belirterek 15 gün önce greve çıkmışlardı.

TGS, imzalanan yeni toplu iş sözleşmesiyle, çalışanların ücretlerinde yıllık yüzde 32 oranında artış, özel sağlık sigortasının aileleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi, günlük brüt 60 TL değerinde öğle yemeği desteği ve yıllık brüt 1200 TL karşılığı gözlük yardımı kazanımlarını elde ettiğini açıkladı.

TGS, BBC İstanbul grevi öncesi son medya grevinin 2009'da yapıldığını, BBC İstanbul çalışanlarının iş bırakma eyleminin de bir yabancı yayın kuruluşunun ilk grevi olduğunu belirterek, kazanımların hem yerel hem de yabancı basında çalışan gazeteciler için önemli bir referans olduğunu vurguladı.

TGS AÇIKLAMASI

TGS'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"14 Ocak 2022 günü üyelerimizin kararı ile çıktığımız grevi, BBC işvereni ile yapılan anlaşma sonucu yine üyelerimizin ortak kararı ile 28 Ocak Cuma akşamı kazanımlarla bitirdik.

 Bir yılı kapsayan anlaşma sonucunda üyelerimiz;

- Yıllık bazda ücretlerine toplam yüzde 32 zam,

- Aileleri kapsayan özel sağlık sigortası,

- Günlük brüt 60 TL yemek desteği,

- Brüt 1200 TL gözlük yardımı kazandı.

BBC İstanbul bürosu çalışanlarının elde ettiği bu başarı sadece bir başlangıçtır. Biliyoruz ki grevin sağladığı motivasyon ve moral, tüm medya sektöründe güvencesizliğe, düşük ücrete ve kötü çalışma koşullarına maruz kalan meslektaşlarımızı Sendika çatısı altında buluşmaya ve mücadeleye teşvik edecektir.

Grev öncesi ve sırasında anlaşmazlığın çözümü konusunda desteklerini esirgemeyen ve üyesi olduğumuz; UNI Küresel Sendikası, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş), değerli başkan, yönetici ve üyelerine teşekkür ederiz.

Ayrıca;

İngiltere’deki Yayıncılık, Eğlence, İletişim ve Tiyatro Sendikası (BECTU) ve Ulusal Gazeteciler Sendikası'na (NUJ), özellikle de BBC Dünya Servisi, BBC İzleme Servisi ve BBC Türkçe servisi kollarına kıymetli çabaları için teşekkürü borç biliriz.

Üyelerimize tüm süreç boyunca destek olan İngiltere ve dünyanın çeşitli bürolarındaki BBC çalışanlarına dayanışmaları teşekkür ederiz.

Grev alanına gelerek ziyarette bulunan ve telefonla desteklerini ileten sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerine, dayanışma duygularını bizimle paylaştıkları için teşekkür ederiz.

Son olarak grevin ilk gününden bu yana yanımızda olan, sosyal medyadan destek paylaşımlarında bulunan, ziyaretimize gelen ve dayanışma duygularını paylaşan gazeteci meslektaşlarımıza ve tüm destekçilerimize can-ı gönülden teşekkür ederiz.

Son medya grevi 2009'daydı. BBC İstanbul bürosu grevinden önce Türkiye'de yabancı basın hiç greve gitmemişti. Bu grev on yıllardır toplu iş sözleşmesi başarısıyla sonuçlanan ilk grevdir.

Bugün elde edilen kazanımlar hem yerel hem uluslararası basında çalışan tüm meslektaşlarımız, arkadaşlarımız için önemlidir, geleceğe yönelik referanstır. Mesleki dayanışma yaşatır, tekrar buluşmak üzere."

Gündem