Bekir Ağırdır 2008-2022 verileriyle anlattı: Toplum başörtüsü sorununu aştı

Bekir Ağırdır 2008-2022 verileriyle anlattı: Toplum başörtüsü sorununu aştı
Ağırdır, “2008-2022 bulgularını kıyasladığımızda bile toplumun ne denli demografik, fiziki, zihni, siyasi ve kültürel değişim içinde olduğunu görüyoruz. Asıl olan da değişimin iktidarın ve bazılarının arzuladığı ya da sandığı gibi değil insanlığın evrensel kazanımlarına doğru ve paralel olduğu…” dedi.

Yazar Bekir Ağırdır, toplumun başörtüsü sorununu büyük ölçüde aştığını belirtti, buna dayanak olarak KONDA’nın “Hayat Tarzı” araştırmalarından 2008-2022 yılına ait verileri gösterdi. Ağırdır, bu verilerden yola çıkarak, “Anayasa değişikliği şimdi gerekli mi?” diye sordu.

Ağırdır, T24’de yayımlanan yazısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü çıkışını eleştirirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kendi deyimiyle “pası kaçırmadığını” ve sorunlu bir anayasa teklifine dönüştürdüğünü kaydetti.

“Benim tezim bugün, seçime dört veya beş ay varken, bir anayasa değişikliğinin doğru ve hatta siyasi ve toplumsal açıdan meşru olmadığı… Ülke merkezileşme ve keyfileşme nedeniyle müthiş bir kurum ve kural yıkımı yaşarken, doğru ve gerekli olan seçim kampanyasının yeni bir anayasanın ilke ve hedeflerini tartışma temelli olmasıdır” diyen Ağırdır, toplumun seçimi bekleyemeyecek kadar acil bir başörtüsü sorunu olmadığının altını çizdi.

"Toplum başörtüsü sorununu çoktan aştı"

“Toplum açısından bugün başörtüsü sorunu çok büyük ölçüde aşıldı” diyen Ağırdır, şöyle yazdı:

“Başörtüsü meselesi üzerine bu topraklarda ve bu gök kubbe altında söylenmemiş söz kalmadı. Meselenin laiklik, toplumsal cinsiyet eşitliği, ahlaki ya da siyasi yönü üzerinde yeterince tartışıldı ve aşıldı. Aşıldığı içindir ki her istediğini istediği için yapabilen yirmi yıllık iktidar bile bu meseleyi öncelemekten vazgeçti. Şimdi gündeme gelişi bir ihtiyaca cevap üretmek değil altılı masaya karşı bir siyasi tuzak fırsatı bulduğu için. O nedenle teklifin içeriği kadar zamanı, biçimi, yöntemini tartışmak ve bunları dikkate alarak pozisyon üretmek gerekli.”

Teklifin genel bir özgürlük meselesine değil yalnızca başörtüsü meselesine dayanmasının bile meselenin özgürlükler meselesi olmadığının delili olduğunu kaydeden Ağırdır, “Toplum bu meseleyi aştı derken, bir temenniden değil somut araştırma bulgularından söz ediyorum” dedi ve KONDA’nın araştırma sonuçlarını açıkladı.

“Değişim çoğulculuğa doğru”

KONDA, 2008 yılından bu yana üç dört yılda bir “Hayat Tarzı” araştırması yapıyor. Sonuncusu 2022 Haziran ayında yapılan araştırma için Bekir Ağırdır, “2008-2022 bulgularını kıyasladığımızda bile toplumun ne denli demografik, fiziki, zihni, siyasi ve kültürel değişim içinde olduğunu görüyoruz. Asıl olan da değişimin iktidarın ve bazılarının arzuladığı ya da sandığı gibi değil insanlığın evrensel kazanımlarına doğru ve paralel olduğu… Üstelik değişimin ayrışmalara, kutuplaşmalara, muhafazakârlığa, milliyetçiliğe doğru değil ortaklıklara, çoğulculuğa, bir aradalığa doğru olduğunu da not edeyim” diye yazdı.

Ağırdır’ın aktardığına göre, KONDA’nın bu araştırmalarından bazı veriler şöyle:

“Bir erkekle kadının beraber yaşamaları için dini nikâh şarttır” fikrinde olanlar 2008 yılında yüzde 79 iken, şimdi yüzde 68 düzeyinde. Gençlerde bu oran yüzde 72’den yüzde 56’ya indi.

“Kadın çalışmak için eşinden izin almalıdır” fikrinde olanlar 2008’de yüzde 69 iken, şimdi yüzde 44 düzeyinde. Gençlerde bu oran yüzde 59’dan yüzde 30’a düştü.

“Çocuk yetiştirirken ahlak eğitiminde dinin rolü olmalı” diyenler 2008’de yüzde 80 iken, şimdi yüzde 74 düzeyinde. Gençlerde bu oran yüzde 77’den yüzde 67’ye indi.

“Hâkim, savcı, öğretmen, polis vs. olarak çalışan kadınlar başlarını örtebilir” fikrinde olanlar 2008’de yüzde 53 iken, şimdi yüzde 78 düzeyinde. Gençlerde bu oran yüzde 54’den yüzde 79’a çıktı.

“Kolsuz bluz giyerek dışarıya çıkabilme” 2008’de yüzde 31 iken, şimdi yüzde 48 düzeyinde. Gençlerde bu oran yüzde 37’den yüzde 55’e çıktı.

“Makyaj yapmak” 2008’de yüzde 36 iken, şimdi yüzde 59 düzeyinde. Gençlerde bu oran yüzde 45’ten yüzde 71’e yükseldi.

Gündem