Bekir Ağırdır: Seçimin sonucunu depremzedeler belirleyecek

Bekir Ağırdır: Seçimin sonucunu depremzedeler belirleyecek
Araştırmacı Bekir Ağırdır, “Hem katılım arzusu hem de sandıkların güvenliği belirleyici olacak ama seçim gecesinin sonucu etkileyecek en önemli unsuru, deprem bölgesindeki katılım olacak” dedi.

Araştırmacı Bekir Ağırdır, deprem bölgesindeki seçmenlerin 14 Mayıs seçimlerine katılımının, sonucu ciddi biçimde etkileyeceğini belirtti. Ağırdır’a göre, sonucu etkileyecek bir diğer etmen yurtdışındaki seçmenler.

Ağırdır, gazeteci Murat Sabuncu ile birlikte T24 Youtube kanalında yaptığı değerlendirmede, “Seçimin sonucunu etkileyecek en önemli unsurlardan birisi katılım oranları” dedi.

Katılım oranları bakımından önemli bir kısmını deprem bölgesindeki seçmenlerin oluşturduğunu söyleyen Ağırdır, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Deprem bölgesindeki seçmenlerin seçime katılımında iki tarafı var. Birisi arzu, niyet olarak, bilinçli olarak katılıp katılmama meselesi. İkincisi de istese de katılamama... Başka şehre göçmüş, o gün katılamayacak olanlar… Çünkü önemli sayılar. Türkiye geneli 60.6 milyon seçmen var. 3 buçuk milyona yakın yurtdışı seçmen var. Şimdiye kadar ülkenin genel alışkanlıklarına göre seçime katılım yüzde 82-87 arasında oluyor. Ama bu sefer seçime katılım arzusu yüzde 90’ın üzerinde. Geçersiz oyları dikkate aldığımızda demek ki 54 milyon, yurt dışı seçmenle birlikte 55-56 milyon civarında geçerli oy üzerinden hesap yapacağız.

“Sonucu yaklaşık 5 puan etkileyebilir”

“Bunun önemi şurada: Herhangi bir aday ya da parti için 550 bin mertebesinde oydan konuşuyoruz demektir. Eğer deprem bölgesinde sözü edildiği gibi gerçekten 3 milyon seçmenin bölgeyi terk etme hali varsa, o üç milyonun 2,5 milyonu oy kullanmadığı zaman beş puana yakın sonucu etkileyecek seçmen kitlesinden bahsediyoruz. Ama bir yandan deprem bölgesinde Hatay hariç ağırlıklı olarak AKP’nin güçlü olduğu yerler. Yani AKP’nin oyundan azalacağı varsayılabilir ama böyle bir varsayımı kuşkuyla karşılıyorum. AKP de bundan bile bile razı olur muydu? 3 milyon seçmenin o bölgeyi terk ettiğinden de emin değilim.

“Çadırdan çıkıp ne kadar arzuyla sandığa gidecekleri belli değil”

“O bölgede sandıkların nasıl kurulacağı, sandık güvenliğinin nasıl sağlanacağı ve çadır kentlerden, konteynır kentlerden çıkıp ne kadar arzuyla oy kullanmaya gidecekleri de belli değil. Sayılar tartışmalı da olsa 11 ildeki katılım oranları 14 Mayıs akşamı karşımıza çıkacak tabloyu ciddi biçimde etkileme potansiyeline sahip.

“YSK, deprem bölgesinden çıkanlara dair 133 bin yeni seçmen kaydı yapıldığını açıklamış. Ama bir yandan da o bölgedeki insanların seçime katılım arzuları, niyetleriyle ilgili bir ipucu olarak şöyle bir veri var: Eğer deprem bölgesinden çıktıysa bile çocuğu varsa okul naklini yaptırmak için ikametgah almak gerekiyor. Benim bildiğim kadarıyla, elimde resmi bilgi yok ama informal bilgilerden 200 binin üzerine çocuğun okul kaydı değişikliği yapıldı. Anne balarıyla birlikte 600 bin ya da en az 400 bin seçmen hareket etmiş ya da adres değiştirmiş demektir. Bu 400 binin 133 bini kayıt yaptırdıysa demek ki 270 bini neredeyse yarım puanı bilerek ve isteyerek, tepki vermek için adres düzeltmesi yapmamış. Onlar sandığa gidemiyor demektir.

“Seçim sonucunu belirleyecek”

“Hem katılım arzusu hem de sandıkların güvenliği belirleyici olacak ama seçim gecesi sonucu etkileyecek en önemli unsur, deprem bölgesindeki katılım olacak.

“Yurdışı seçmenlerin katılımı muhalefet lehine puan getirir”

“Yine sonucu etkileyecek bir diğer unsur, yurtdışı seçmen. Şimdiye kadar bildiğimiz yurtdışı seçmenlerde katılım yarıya yakın oluyordu. Genellikle de AKP, HDP gibi daha örgütlü olanların güçlü olduğu sonuçlar çıkıyordu. Ama son 4-5 yıldır ülkeden giden akademisyenler, bilgisayarcılar, bankacılar gibi beyin göçü meselesinden dolayı yurtdışı seçmen profilinde değişiklik var. Bu sene yurtdışı seçmenlerinde katılım arzusu daha yüksek. Bu, muhalefet lehine bir puan mertebesinde katkı yapacaktır. Yurtdışı seçmenlerinin katılım arzusu ve katılımı önemli unsurlardan birisi olacak.” (Kısa Dalga)

Politika