Belediye işçileri ülke genelinde iş bıraktı: Yarattıkları krizi, emekçilerin cebinden alarak düzeltmeye çalışıyorlar

Belediye işçileri ülke genelinde iş bıraktı: Yarattıkları krizi, emekçilerin cebinden alarak düzeltmeye çalışıyorlar
DİSK'e bağlı Genel-İş üyeleri, örgütlü olduğu tüm belediyelerde ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle iş bıraktı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası’na üye belediye işçileri, ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yaptı.

İzmir’de iş bırakan belediye işçileri, Konak’taki SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde toplandı.

Eylemde, “Direne direne kazanacağız”, “Birleşen işçiler asla yenilmez”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Mücadele sürecek, ücretler düzelecek”, “Vergide adalet istiyoruz” sloganları atıldı.

Eylemde konuşan Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, “Bugün Türkiye'de, Edirne'den Hakkâri’ye, Artvin'den Muğla'ya haklarımız için ayaktayız. Tüm belediye işçileri için ayaktayız. Bu zorlu süreçte, özellikle emeğe yönelik saldırıların olduğu, hayat pahalılığın olduğu süreçte emeğimizin karşılığı eriyor. Bu bozuk düzenin şartları altında kalmayacağımızı göstermek için ayaktayız. Tüm belediye işçilerinin ücretleri derhal iyileştirilmelidir diyoruz. Belediye şirket işçilerine yapılan ayrımcılık son bulmalıdır. Belediye şirket işçilerinin analarının ak sütü gibi helal olan kadro hakkı derhal verilmelidir" dedi.

"Biz, sizin krizinizin sebebi değiliz"

Enflasyonun, sadece TÜİK'in enflasyon sepetinde düştüğünü söyleyen Çalışkan, "Ama sokakta enflasyon daha da büyüyor. Bizim alım gücümüz düştükçe düşüyor. Belediye işçileri olarak bunu asla kabul etmeyeceğiz. Biz, sizin krizinizin sebebi değiliz. Sizin oluşturduğunuz krizin cezasını çekmeye mecbur değiliz ve çekmeyeceğiz" diye konuştu.

"Vergilerle dilim dilim soyulmaya izin vermeyeceğiz"

İnsanca yaşanacak bir ücret talep ettiklerini vurgulayan Çalışkan, "Yarattıkları krizi, emekçilerin cebinden alarak düzeltmeye çalışıyorlar. Biz, vergilerle dilim dilim soyulmaya asla izin vermeyeceğiz. Buradan sesleniyoruz. Önceliğiniz emekçiler, işçiler, yoksullar, geçinemeyenler ve evine ekmek götüremeyenler olsun" dedi.

"Ek protokol görüşmeleri derhal başlasın"

İşçilere yönelik düşük ücret dayatmasını kıracaklarını belirten Çalışkan, şunları söyledi:

"Bugünden itibaren örgütlü olduğumuz tüm iş yerlerinde mücadelemizi hep birlikte yükselteceğiz. Ülkedeki tüm belediye işverenlerine çağrımdır. Belediye yönetimleri, her şeyden önce kendi çalışanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirsinler. Ekonomik kriz karşısında çalışan belediye işçilerinin sesine kulak verin. En zor koşullarda bile halka hizmet üreten işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten yana tercihlerinizi kullanın. İnsanca yaşanabilecek ücret düzeyi için gereken adımları atın. Belediye işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek ek protokol görüşmelerini derhal başlatın.

Ekonomik zorlukları ortadan kaldırmak için merkezi hükümete sesleniyoruz. Belediyenin gelirlerini artırın. İller Bankası payından kesinti yapılmaması gibi düzenlemeler bir an evvel hayata geçirilmelidir. Merkezi hükümetin uygulamaları ile belediye işverenlerinin arasına sıkışıp ücretlerimizin erimesine sessiz kalmayacağız. Yüzbinlerce belediye işçisinin ortak talebidir." (ANKA)

Gündem