Belediyeler borç batağında: Meclis'te 'araştırma önergesi' talebi

Belediyeler borç batağında: Meclis'te 'araştırma önergesi' talebi
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, belediyelerdeki borçlara ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi. Tanal, “Belediyelerde çarçur edilen, yandaşlara aktarılan, kişisel servete dönüştürülen her kuruşun hesabı sorulmalıdır” dedi.

Yerel seçimlerin ardından Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP’den CHP’ye geçen belediyeler ile kayyımdan DEM Parti'ye geçen belediyelerin borçları gündemden düşmüyor.

Yeni belediye başkanları, önceki dönemden kalan borçların saptanması için çalışma yürütüyor. Kimi başkanlar da belediyelerin borçlarını binalardan astıkları afişlerle deşifre ediyor.

mahmut-tanal.jpg


Belediye borçları Meclis'te de gündem oldu. CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, belediye borçlarına yönelik TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Belediyelerin borçlarını basından derlediği bilgilerle kalem kalem sıralayan Tanal önergesinin gerekçesinde; “Cumhur İttifakı çatısı altındaki AKP, MHP ve kayyumlardan devralınan il ve ilçe belediyelerinin borç yükü, halkın parasının nasıl çarçur edildiğini gözler önüne sermektedir. Nüfusu 100 bini bile bulmayan birçok ilçe belediyesinin dahi geride milyonlarca lirayı bulan borç bıraktığı görülmektedir. Kimi il ve ilçelerde kişi başına düşen borç miktarı 10 bin lirayı aşmaktadır” ifadelerini kullandı.

"Her kuruşu soracağız"

“Belediyelerde çarçur edilen, yandaşlara aktarılan, kişisel servete dönüştürülen her kuruşun hesabı sorulmalıdır” diyen Tanal, “Belediyelerin borç bataklığına sürüklenmesi, belediye kaynaklarının yanlış kullanımı, belediyelerce vatandaşlara kaliteli hizmet için harcanması gereken paraların amaç dışı değerlendirilmesi, belediyelerin toplamda ne kadar borcu olduğu ve bu borçların hangi kalemlerden oluştuğu konusunda TBMM üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Ülkemizde ‘Her yapılanın, yapanın yanına kar kaldığı’ anlayışının değişmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Tanal, önergesinde AKP, MHP ve kayyımdan alınan belediyelerin borçlarını da “araştırmanın gerekçesi” olarak kaydetti. (Kısa Dalga)

Gündem