Berkin Elvan’ın ailesinin açtığı davada Türkiye aleyhine verilen mahkumiyet hükmü kesinleşti

Berkin Elvan’ın ailesinin açtığı davada Türkiye aleyhine verilen mahkumiyet hükmü kesinleşti
AİHM, Berkin Elvan’ın ailesinin açtığı davada Türkiye’ye yönelik mahkumiyet kararına yapılan itirazı reddetti. Böylece Türkiye aleyhine mahkumiyet hükmü kesinleşmiş oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), temyiz başvurularını inceleyen 5 yargıçtan oluşan kurulu, Gezi eylemlerinde 15 yaşındayken polisin gaz fişeği isabet etmesi sonucu ölen Berkin Elvan’ın ailesinin açtığı davada Türkiye’ye yönelik mahkumiyet kararına yapılan itirazı reddetti.

Euronews'te yer alan habere göre bu kararın ardından, AİHM’in ilgili dairesinin 7 Şubat tarihînde verdiği Türkiye aleyhine mahkumiyet hükmü kesinleşti. AİHM’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin davayı 17 yargıçtan oluşan ve temyiz davalarına bakan Büyük Daire’ye götürme talebinin reddedildiği bildirildi.

Elvan’ın anne ve babası Sami ve Gülsüm Elvan ile iki kız kardeşi Gamze ve Özge Elvan 2019 yılında Türkiye aleyhine AİHM’de dava açmıştı.

AİHM'in gerekçeli kararı: Türkiye'de sorumlularla ilgili etkili soruşturma yapılmadı

AİHM gerekçeli kararında, Berkin’nin ölümüyle ilgili Türkiye’de yetkililerin sorumlularla ilgili “etkili bir soruşturma yapmamasının” insan hakları ihlali teşkil ettiği görüşüne varmıştı.

Gündem