'Beyaz eşya maliyeti hane gelirinin yüzde 7 ile 10'una denk geliyor'

'Beyaz eşya maliyeti hane gelirinin yüzde 7 ile 10'una denk geliyor'
TÜRKİYE Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı Sığın, "Fiyat olarak bir şey söyleyemeyiz ama ortalama hane halkı gelirinin yüzde 7 ile 10'u arasında; tercihlerine göre değişiyor" dedi.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2023 yılının ilk 6 aylık verilerini değerlendirdi. Beyaz eşyada ithalat ve ihracat verilerini paylaşan TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, yeni bir evin beyaz eşya maliyeti konusunda "Fiyat olarak bir şey söyleyemeyiz ama ortalama hane halkı gelirinin yüzde 7 ile 10'u arasında tercihlerine göre değişiyor diyebiliriz" dedi.

Toplantıda konuşan TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, beyaz eşya sektöründe dış pazardaki küçülmenin Türkiye'ye de yansıdığını söyledi.

Yaz aylarının gelmesi ve düğün sezonunun açılmasıyla beyaz eşya fiyatlarındaki artışı değerlendiren Sığın, "Bu ara vatandaşın alımlarını ve kararını ötelememesinin en büyük sebebi enflasyon" dedi ve şöyle devam etti:

"Çünkü tüketicilerin pek çoğunda fiyatların artacağına dair bir kaygı var. Bu da Türkiye'de mevsim normallerinin aynı şekilde gerçekleşmesine sebep oluyor. İlaveten beyaz eşya evlerin ihtiyacı ve lüks tüketim değil, dolayısıyla tüketiciler ihtiyaçlarını hiçbir şekilde ötelemiyorlar. Sadece yaz ayında evlilikler olarak düşünmeyelim, Türkiye'de hane sayısı artıyor. Daha küçük haneler, tek kişilik haneler, öğrenci haneleri, memurların yer değiştirmesi, aynı zamanda ülkemize gelen göç ile iç pazara etkisi büyük."

Yeni bir evin beyaz eşya maliyeti konusunda Sığın şu bilgileri verdi: "Fiyat olarak bir şey söyleyemeyiz ama ortalama hane halkı gelirinin yüzde 7 ile 10'u arasında tercihlerine göre değişiyor diyebiliriz. Dolayısıyla oldukça önemli bir yatırım, alışveriş yapıldığında tüketiciler bu konuda çok akılcı davranıyor. Enerji ve kaynak verimli ürünler tercih ediyorlar." (Kısa Dalga)

Gündem