Biber ayıklayan kadınlar kilosu için sadece 2 TL kazanıyor

Biber ayıklayan kadınlar kilosu için sadece 2 TL kazanıyor
Şanlıurfa'da biber ayıklayan kadın işçiler kilosu için sadece 2 TL kazanıyor.

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde yaşayan kadınlar biber ayıklayarak yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyor. Baharatlık isot yapımında kullanılan acı biberlerin kök kısımlarını ayıklayan kadınlar, sabahın erken saatlerinden akşama kadar mesai yapıyor. Kadınlar, ayıkladıkları biberlerin kilosu için ise sadece 2 TL kazanabiliyor.

'İşimizin bir saati yok'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre 70 yaşındaki Zehra Durmaz, emekli maaşıyla geçinemediği için bu yapıyor. Borçlarını ödemek için yaz aylarında biber ayıklama işinde çalıştığını belirten Durmaz, böylelikle ekonomik sıkıntılarını biraz olsun azaltmak istediğini söyledi.

Durmaz, “Çiftçiler fabrikalarla anlaşıyor. Biberlerini onlara satıyor. Biz de buraya gelerek bu biberleri ayıklıyoruz. İşimizin bir saati yok. Eğer biber gelirse o günü biber ayıklamakla geçiriyoruz” diye belirtti. İlçe de iş bulamadıkları için çocuklarının göç ettiğini aktaran Durmaz, bir çok rahatsızlığına rağmen çalışmak zorunda olduğunu böylelikle borçlarını ödediğini kaydetti.

'Geçim sıkıntısı yaşıyoruz'

45 yaşındaki İslim Durmaz ile 44 yaşındaki Emine Durmaz da, yaz aylarında bu işi yaptıklarını çünkü ilçelerinde kadınlar için istihdam alanlarının olmadığını belirtti. Ulaşım sorunu olduğu için tarlalarda çalışamadıklarını söyleyen kadınlar, “Düzenli bir iş olmadığı için düzenli bir gelirimiz de olmuyor. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz” dedi.

'Buradan aldığımız parayla geçinmeye çalışıyoruz'

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından önce Suruç, daha sonra da Bozova'ya göç eden 43 yaşındaki Ayşe Ressan, çocukları ve eşinin annesiyle birlikte biber ayıklayarak yaşamını idame ettiriyor. Ailesiyle 4 yıl önce ilçeye gelen Ressan, sabah saat 06.00’da işe başladıklarını aktararak “5 çocuğum var. Evde eşimle birlikte 7 kişi yaşıyoruz. Buradan aldığımız parayla geçinmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem