Biden’ın Erdoğan’la hala görüşmemesinin nedeni

Biden’ın Erdoğan’la hala görüşmemesinin nedeni
ABD'de dış politika alanında önde gelen yayınlardan Foreign Policy (FP), Başkan Joe Biden'ın göreve başlamasından bu yana henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmemiş olmasının Türkiye'ye yönelik sert bir üslup benimseyeceğinin bir göstergesi olduğunu öne sürdü.


ABD'de dış politika alanında önde gelen yayınlardan Foreign Policy (FP), Başkan Joe Biden'ın göreve başlamasından bu yana henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmemiş olmasının arkasında yatanları ve yeni yönetimin Türkiye'ye yaklaşımını inceleyen bir analiz yayımladı. Türkiye ile ABD ilişkilerini "diplomatik mayın tarlası" olarak nitelendiren FP, Biden'ın "bir yandan kadim bir NATO müttefiki ile ilişkileri onarırken, diğer yandan da Erdoğan'ın giderek artan otoriterleşme eğilimini dizginleyip dizginleyemeyeceğini" ortaya koyması gerektiği ve bunun da dış politika programının önemli bir sınavı olacağını belirtti.

BBC News Türkçe’de yer alan habere göre, FP’deki analizde, "10'dan fazla yetkili, Kongre üyesi ve diğer uzmanlarla yapılan mülakatlar, ABD Başkanı'nın sessizliğinin, Amerika'nın Türkiye'ye yönelik daha sert bir üslup benimseyeceğinin bir göstergesi olduğunu ortaya koydu. Ankara'nın eylemlerini değiştirmemesi ve bunu hızlı bir şekilde yapmaması halinde bu soğuk tavır da devam edecek" yorumu yapıldı.

Biden yönetimi, resmen 20 Ocak'ta göreve başladı. Biden, göreve başlamasının ardından birçok dünya lideri ile telefonda görüşmeler gerçekleştirdi. Ancak henüz Biden ile Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi yapılmış değil.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu Şubat ayı ortasında görüştü. Bu görüşmede, ABD, Türkiye'nin Irak'ın Gara bölgesine düzenlediği operasyonda hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı diledi.

Türkiye ile ABD ilişkilerini "diplomatik mayın tarlası" olarak nitelendiren FP, Biden'ın "bir yandan kadim bir NATO müttefiki ile ilişkileri onarırken, diğer yandan da Erdoğan'ın giderek artan otoriterleşme eğilimini dizginleyip dizginleyemeyeceğini" ortaya koyması gerektiği ve bunun da dış politika programının önemli bir sınavı olacağını belirtti.

Gündem