Bilim insanları araştırdı: Yalnızlık ölüm riskini artırıyor
Çinli bir araştırma ekibi tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, sosyal izolasyon ve yalnızlığın ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını doğruladı.
Nature Human Behavior dergisinde yayınlanan araştırmaya göre sosyal temas eksikliği yaklaşık yüzde 32 oranında, yalnızlık hissi ise yaklaşık yüzde 14 oranında ölüm riskini artırıyor.
Peki, yalnızlık neden sağlığımız için bu kadar kötü? Bilim insanları, yalnızlığın stres hormonu kortizolü artırdığını buldu. Bu hormon uzun vadede vücut fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etkiye neden oluyor.
Araştırmayı yapan Harbin Tıp Üniversitesi'nden Yashuang Zhao ve Maoqing Wang liderliğindeki grup, toplam 2,2 milyondan fazla katılımcıyla farklı ülkeler yapılan 90 çalışmayı değerlendirdi. Seçilen çalışmalar 1986 ile 2022 yılları arasını kapsıyor. Analizde yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, sigara ve alkol tüketimi gibi diğer faktörlerin dikkate alındığı çalışmalar seçildi.
Ekip, yalnızlık veya sosyal izolasyonun ölüm riskine etkisinin ne olduğunu belirlemek için ortalama değerleri hesapladı. Araştırmaya göre örneğin, kanserden ölme riskini sosyal izolasyon yüzde 22 ve yalnızlık hissi ise yüzde 9 artırıyor. Kardiyovasküler hastalıklarda ise sosyal izolasyon ölüm riskini yüzde 34 oranında artırıyor. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.