Bilim insanları endişeli: Çin'deki Covid-19 dalgası yeni varyant üretir mi?

Bilim insanları endişeli: Çin'deki Covid-19 dalgası yeni varyant üretir mi?
Büyük enfeksiyon dalgaları sonrasında genellikle yeni varyantların ürediğine dikkat çeken Johns Hopkins Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Stuart Campbell Ray Jay "Çin çok büyük bir nüfusa sahip ve bağışıklığı sınırlı. Bu da yeni bir varyantın patlamasını görebileceğimiz bir ortam gibi görünüyor" diyor.

Koronavirüs ile mücadelede çok sert tedbirler uygulayan Çin'de hükümetin kısıtlamaları aniden kaldırmasıyla ülkede virüsün hızla yayıldığı bildiriliyor. Sadece üç haftada 248 milyon vaka tespit edildiği tahmin ediliyor. Pekin hükümeti ülkedeki test zorunluluğunu kaldırdığı için tam sayılar bilinmiyor. Ancak uzmanlara göre halkın yüzde 18'i ya halihazırda koronavirüs hastası ya da bu hastalığı atlatmış durumda.

euronews.com'un haberine göre bilim insanları bu ortamda yeniden hız kazanan COVID-19 dalgası sonucu koronavirüsün yeni varyantların ortaya çıkıp çıkmayacağın henüz bilmiyor, ama olabileceğinden endişe ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz günlerde Çin'deki ağır hastalık raporlarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Büyük enfeksiyon dalgaları sonrasında genellikle yeni varyantların ürediğine dikkat çeken Johns Hopkins Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Stuart Campbell Ray Jay "Çin çok büyük bir nüfusa sahip ve bağışıklığı sınırlı. Bu da yeni bir varyantın patlamasını görebileceğimiz bir ortam gibi görünüyor" diyerek yeni bir varyantın daha ciddi hastalıklara yol açıp açmayacağı bilinmediğini ifade ediyor.

AP haber ajansına konuşan uzmana göre virüsün doğasında zaman içinde daha hafif hale gelmesi için biyolojik bir neden yok. Virüsün etkisinin hafiflemesi şiddetinin değişmesinden değil, aşılama veya enfeksiyon yoluyla biriken bağışıklıktan kaynaklanıyor.


Sağlık