Binali Yıldırım: Siyanürlü alanda heyelan yok

Binali Yıldırım: Siyanürlü alanda heyelan yok
AKP'li Binali Yıldırım, İliç'teki madende göçen bölgede siyanür olmadığını savunarak "Ayrıştırma yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Orada ne heyelan ne de başka bir hareket var" dedi.

Eski TBMM Başkanı AKP'li Binali Yıldırım, toprak kayması meydana gelen ve resmi açıklamaya göre 9 işçinin göçük altında kaldığı Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni ocağında inceleme yaptı.

İnceleme sonrası gazetecilere konuşan Yıldırım, toprak kaymasının olduğu alanda siyanür bulunmadığını iddia etti.

Yıldırım "Alan, aşağı yukarı belli ama geniş bir alan. En az 300 dönümlük bir alan. Bir iki kepçeyle girilip alınacak bir şey değil. Milyon metreküp mertebesinde bir toprak hareketinden bahsediyoruz" dedi.

Binali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani yığma yapılan bölge, açık maden sahası. Açık maden sahasından yığma yapılan mahalin her iki tarafına doğru bir kayma var. Olay anından itibaren yapılan çalışmalar sonucunda büyük miktarda arkadaşların sahadan uzaklaştırıldığı ancak kaymanın olduğu istikamette hayli uzakta bulunan bir tarafta 8, diğer tarafta 1 çalışanımızın bu toprak hareketinden etkilendiği ve toprak altında kaldığı değerlendiriliyor. Sayı toplam 9 kişi, tespit bu yönde."

Ekiplerin çalışmalarına değinen Yıldırım, şunları kaydetti: "Çevre ışıklandırması yapıldı. Termal cihazlarla sinyal alma, yani göçük altında olduğu tahmin edilen ve düşünülen arkadaşlara ulaşmak için gereken çalışmalar şu anda yapılıyor."

Bölgede siyanür olmadığını savunan Yıldırım "Bu konuda da özellikle ben arkadaşlara sordum. Aslında bu ayrıştırma yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Orada herhangi bir şey yok, ne heyelan ne de başka bir hareket. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta olmadığı düşünülüyor ama 'ola ki zehirleyici bir madde olabilir' diye, binde bir ihtimal bile olsa arkadaşlar membranla tedbir alıyor" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem