Binlerce kişi İngiltere'nin keyfi olarak vize kararını bekletmesi yüzünden mağdur oldu

Binlerce kişi İngiltere'nin keyfi olarak vize kararını bekletmesi yüzünden mağdur oldu
İngiltere'de iş kurmak için davet alan ve ülkeye yerleşen Türkiye'den binlerce kişi, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın 'keyfi' gecikmeleri nedeniyle kararı beklerken ne seyahat edebiliyor ne başka bir işte çalışabiliyor.

İngiltere hükümeti tarafından İngiltere'de iş kurmak için davet alan ve ülkeye yerleşen binlerce kişi, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın 'keyfi' gecikmeleri nedeniyle belirsizlik içinde kaldı. Hürriyet'in Independent gazetesinden aktardığı habere göre vize kararları uzun süre geciken Türkiye'den iş insanları kararın çıkmasını beklerken seyahat edemiyor ve bazı durumlarda çalışamıyor. Habere göre, ekonomik olarak son derece negatif bir etkiye sebep olan bu 'keyfi' gecikme bazı Türk vatandaşlarının evlerini kaybetmesine neden oldu.

İçişleri Bakanlığı verileri, Eylül 2021 sonu itibariyle 8 bin 251 kişinin Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) vize uzatma başvurusu hakkında bir karar beklediğini gösteriyor. Bu sayı önceki yıla göre yüzde 54 ve 2019'a göre ise yüzde 297 artış görüldüğünü gözler önüne seriyor.

Türkiye Büyükelçisi Ümit Yalçın, The Independent'a Türk vatandaşlarına yönelik ECAA vizelerinin işlenmesiyle ilgili konuları 'çok yakından takip ettiğini' söyledi ve şunları ekledi; 'İngiliz makamlarının devam eden davaları hızla sonuçlandıracağına inanıyoruz.'

Avam Kamarası'nda konuyu gündeme getiren İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark konu ile ilgili her gün yüzlerce e posta aldığının altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı: "İş insanları buraya yerleşti, evraklarını gönderdiler, tüm vergi beyannamelerini ve makbuzlarını aldılar. Yapılması gereken her şeyi doğru bir şekilde yaptılar ama bekliyorlar."

Clark, İçişleri Bakanlığı'nı makul bir süre içinde cevap alamayan kişilere seyahat etmelerini, ev kiralayabilmeleri ve işlerini etkin bir şekilde yürütmelerini sağlamak için geçici bir vize vermeye çağırdı.

Konu ile ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Bakanlık sözcüsü ECAA'ya yapılan başvuruların basit ve karmaşık olmadığı durumlarda altı aylık içinde sonuçlanacağını belirtti 6 aylık sürecin standart olduğunun altını çizen sözcü, 'Başvurular daha karmaşıksa, dikkate alınması daha uzun sürebilir. Bekleyen kişilere bu konuda bilgi verdik ve her başvuruyu mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmayı amaçlıyoruz' ifadelerini kullandı.

Gündem