Binlerce metre yükseklikten düşen Iphone sağlam kaldı

Binlerce metre yükseklikten düşen Iphone sağlam kaldı
Havadayken gövdesinden bir parçanın koptuğu uçaktan düşen Iphone çalışır halde bulundu.

ABD’de Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max 9 uçağı, kalkışından 35 dakika sonra, bir pencereyi de içine alan gövde parçasının kopmasının ardından acil iniş yapmıştı.

İç kısmında büyük hasar meydana gelen uçakta can kaybı yaşanmazken, bazı eşyalar düşmüştü.

Euronews'te yer alan habere göre Portland bölgesinde bazı yurttaşlar uçaktan parçalar bulurken, bir kişi çalışır halde iPhone buldu. Telefonun ekranı tamamen sağlamdı ve Alaska Havayolları’nın 1282 sefer sayılı uçağına ait iki bagaj için 70 dolarlık makbuz vardı.

Uçaktan düştüğü doğrulandı

Sean Bates adındaki bir sosyal medya kullanıcısı, yürürken bulduğu iPhone’u X hesabından “16.000 feet (yaklaşık 5 bin metre) yüksekten düşüp kurtuldu” sözleriyle paylaştı. ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) euronews'e yaptığı açıklamada olayın ardından yerde iki cep telefonu bulunduğunu doğruladı.

iphone.png

Nasıl sağlam kaldı?

Nasıl oldu da beş bin metre yükseklikten düşen bir iPhone sağlam olarak kaldı? Londra Imperial College'dan Uzay Bilimci Simon Foster, binlerce metreden düşen cisimlerin sağlam kalabilmesinin şans eseri olduğunu ancak bunun son hız ve momentumla ilgili olduğunu söyledi.

Yerçekimi

Örneğin bir nesne uçaktan düşürüldüğünde yerçekimi nesneyi aşağı çeker ama hava direnci onu diğer yöne doğru iter. Foster "Bir cisim ne kadar hızlanırsa ona uygulanan hava direnci de o oranda artar. Bir noktada yer çekimi havadan gelen geri itmeye, yani hava direncine eşit olur. Bu andan itibaren nesne artık hızlanamaz. Buna son hız denir," ifadelerini kullandı.

"Bu, maddenin alanına ve şekline bağlıdır," diyen Foster "Örneğin bir kişi paraşütle atladığında paraşütünü açar, bu da alanı arttırır. Bu da daha fazla havanın itmesi ve yavaşlama anlamına gelir." dedi.

'Çok fazla hava direnciyle karşılaşmış olabilir'

Hem iPhone hem de kapı tıkacı dikdörtgen şeklinde ve nasıl düştüklerine bağlı olarak çok fazla havayı direnci ile karşılaşmış olabilir. Foster, bir cep telefonunun boyutuna dayanarak saatte yaklaşık 45 km hıza ulaşmasının sadece 12 saniye süreceğini tahmin ediyor. Bu nesnelerin sağlam kalması açısından önemli olan bir sonraki şey, nasıl düştükleri ve düşmenin zaman içinde yavaşlatılıp yavaşlamadığıdır.

"Eğer çarpışmanın daha uzun sürmesini sağlayabilirseniz... tuhaf bir şekilde vücudunuz üzerindeki kuvvet çok daha az olur," diyen Foster "Yani yavaşlamanın gerçekleştiği süre, hissettiğiniz kuvveti kökten değiştirir" diyor.

'Kuvveti çok azaltıyor'

Örneğin, Foster saatte 100 kilometre hızdan 0 kilometreye 30 saniyede ulaşıldığını vücudunuza uygulanan kuvvetin, araba kazasında olduğu gibi yarım saniyede gerçekleşmesinden çok daha az olacağını vurguluyor. Foster, "Hava yastığına çarparsınız ve sizi yavaşlatır. Hâlâ ileriye doğru hareket ediyorsunuz ama başınızı direksiyona çarpmadan önceki süre çok daha uzun. Tuhaf bir şekilde, bu da kuvveti çok azaltıyor" ifadelerini kullandı.

Eğer iPhone ya da kapı tıkacı ağaçların arasından düştüyse, bunun onları kademeli olarak yavaşlatacağını belirten Foster yere çarptıklarında onlara uygulanan kuvveti azaltacağını vurguladı. İngiliz pilot Nicolas Alkemade, İkinci Dünya Savaşı sırasında 5 bin 490 metre yükseklikte yanan bir uçaktan düşmüş ve herhangi bir kemiği kırılmadan kurtulmuştu. Karlı bir çam ormanına düşmüş olması muhtemelen onu yavaşlatmıştı. (Kısa Dalga)

Teknoloji