Bir haber iki karar: Bir savcı takipsizlik verdi, bir savcı dava açtı

Bir haber iki karar: Bir savcı takipsizlik verdi, bir savcı dava açtı
Gazeteci Sertaç Kayar hakkında aynı suçlamayla başlatılan soruşturmanın birinden takipsizlik kararı çıkarken, diğer soruşturma ise davaya dönüştü.

Diyarbakır’da rehabilitasyon merkezlerinde yaşanan ve yargıya taşınan yolsuzluklarla ilgili haber yapan gazeteci Sertaç Kayar hakkında aynı suçlamayla açılan soruşturmalardan birinde takipsizlik kararı verilirken, diğer soruşturma ise davaya dönüştü.

MLSA'dan Deniz Tekin'in haberine göre; Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Kayar hakkında iki ayrı soruşturma başlattı. Gazeteci Kayar, bu soruşturmalar kapsamında üç kez ifade verdi. Bu soruşturmaları yürüten bir savcı Kayar hakkında takipsizlik kararı verirken, diğer bir savcı ise “ Sesli, Yazılı veya Görüntülü Bir İleti ile Hakaret” suçlamasıyla iddianame hazırladı.

Kayar hakkında 17 Mart 2023 tarihinde verilen takipsizlik kararında, soruşturmanın Yunus Kılıç’ın şikayetiyle başladığı belirtildi. Kararda, şikâyete konu haberin içeriğinde müştekinin isminin kodlanarak verildiği, gazeteci Kayar’ın ifadesinde suçlamaları reddettiği belirtildi. Kararda, haberin TCK’nin 125 maddesinde düzenlenen “Hakaret” suçu kapsamında olmadığı, ağır eleştiri sınırları içerisinde kaldığı, bu nedenle suçun yasal unsurları oluşmadığı ifade edildi.

Gazeteci Kayar hakkında “Hakaret” suçlamasıyla açılan diğer soruşturmada ise 3 Mart 2023 tarihinde iddianame hazırlandı. İddianamedeki suçlamalar, suç unsuru gösterilen haberdeki ifadeler, müşteki ve suç tarihi takipsizlik kararı verilen soruşturma ile aynı.

Kayar’ın haberini kaynak göstermeden yayınlayan Mehmet Yılmaz’ın ifadesi de iddianamede Kayar aleyhine suç delili olarak yer aldı. İddianamede, Kayar’ın hakaret içeren haber yapmak suretiyle üzerine atılı “Hakaret” suçunu işlediğini ve bu konuda yeterli şüphe bulunduğu öne sürülerek, Kayar’ın 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve belli haklardan yoksun bırakılması istendi.

Kayar, “Haberi yazan gazetecinin değil haber konusu iddiaların soruşturulması gerekir” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem