Bir vahim cinayet öyküsü: Öldürdü, tehdit etti, kaçtı, günler sonra öldürdüğü yeğeninin eşini takip ederken yakalandı

Bir vahim cinayet öyküsü: Öldürdü, tehdit etti, kaçtı, günler sonra öldürdüğü yeğeninin eşini takip ederken yakalandı
Sivas Kangal’da eniştesi ve oğlunu katleden fail Ali Karabayır tam 17 gün sonra yakalandı.

ESRA TOKAT


Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan Topardıç köyünde husumetli olduğu eniştesi 75 yaşındaki Ali Rıza Ercan ile 52 yaşındaki oğlu Hüseyin Ercan'ı planlı olarak av tüfeği ile öldürüp kaçan 62 yaşındaki Ali Karabayır olay yerinden bir motosiklet ile kaçtı.

Eve 200 metre mesafede yakalandı

Olayın üzerinden tam 17 gün geçtikten sonra katil Karabayır, öldürdüğü yeğeni Hüseyin Ercan'ın eşini takip ederken; eşinin bu takibi fark edip polisi araması sonucu eve yaklaşık 200 metre uzaklıkta yakalandı. Konuya dair Kısa Dalga’ya konuşan Süleyman Ercan, katilin bu kadar yakın mesafede bulunmasının bir başka cinayeti daha işlemek için geldiğini düşündürttüklerini ve bu yüzden koruma kararının bu kadar gecikmesine tepkili olduklarını ifade etti.

'Azmettirici' şikayeti

Konuya dair Kısa Dalga’ya konuşan Süleyman Ercan, olayın planlı olduğunu ve annesinin de azmettirici olduğu iddiasında bulundu. Annesi hakkında azmettirici olduğu iddiasıyla savcılığa şikayette de bulunan Ercan, “Evde bulunan güvenlik kameralarının kablolarının makasla kesildiğini fark etmiştik. Annem ise şüpheli cevaplar vermişti. Olaydan bir gün önce de dayımı bir başka konuda davaya veren komşumuza annem gidip ‘bu aklı oğlumla eşim veriyor size, sizde o akıl yok şikayetinizi çekin’ demiş” dedi.

İhmaller silsilesi: ‘Doğru düzgün tutanak tutulmadı, cüzdanını kolluk değil, komşu verdi’

“Olaydan sonra biz eve gittiğimizde ise güvenlik kamerası kayıtlarının da ortadan kaybolduğunu tespit ettik” diyen Ercan jandarmanın etkin bir arama yapmadığını ve olayda ihmalleri olduğunu da belirterek şunları söyledi:

“Bizim orada tek bir ağaç bile yok. Nasıl kaçtı bu adam, nasıl yakalanamadı? Doğru düzgün bir tutanak dahi tutulmamış. Babamın cüzdanını bana komşu verdi, kolluk kuvvetleri vermedi. Jandarma dayımın kullanımında olan dedemin evini dahi aramamış. Ben dayımı saklama ihtimali olan kişilerin evlerine de arama talebinde bulundum, şikayetçi oldum ancak hiçbir aksiyon alınmadı. Tutulan tutanakta ise babamın cüzdanında sadece 20 TL bulunmuş. Oysa babam yanında en az 6 bin-7 bin lira parayla gezen bir insandı. Ben babamın cüzdanında hiçbir zaman 20 TL görmedim. Bu yüzden bizce hırsızlık da var bu olayda.”

Katil ‘Benim işim daha bitmedi’ demiş

“Olay günü ise babamı ayda yılda bir arayan annem sabah 8-9 kez babamı aramış. Muhtemelen babamın yerini öğrenip dayıma söyledi. Abim ise yüklü traktör ile geliyordu. Traktör rampaya dayanınca yandan abime 7 defa ateş etmiş ve traktör şarampole yuvarlanmış. 600-700 metre ilerde babama da arkasından sessizce yaklaşıp iki el başına ateş ediyor. O sırada babamla sohbet eden komşumuza ise ‘Seninle işim yok ama sakın jandarmayı arama, ararsan senin için de geri dönerim. Benim işim daha bitmedi’ diyor. Burada kastettiği ise ben oluyorum. Ardından yürüyerek kaçıyor olay yerinden.”

‘Aynı kişi motoru bulduğuna dair ihbarda bulundu’

Olaydan 4 gün sonra fail dayısının olay günü kullandığı motorun bulunduğunu ifade eden Ercan, “Jandarmaya kaç kez sorduk aramadınız mı siz diye. Demek ki motor getirilmiş oraya iş birlikçiler tarafından. Çünkü ben şüphelendiğim kişi köyde yanımdan geçerken ‘Bunu saklayanlar salak mı? Yardım ve yataklık edenler 90 yılla yargılanacak’ dedi. Bundan bir saat sonra aynı kişi motoru bulduğuna dair ihbarda bulundu” diye konuştu.

Kapı kapı gezdi koruma kararı çıkmadı

Savcılığa koruma talebinde bulunan Ercan, “Katil bana dolaylı tehditte bulunmuş, Adana’daki evimi biliyor, çalıştığım iş yerimi biliyor. Koruma talep ediyorum can güvenliğimden endişe duyuyorum, ailemin can güvenliğinden endişe duyuyorum. Görev yerim de değiştirilsin’ dedim. Ama beni savcılık karakola, karakol savcılığa oradan valiliğe gönderip durdu. Hala koruma kararı çıkmadı. Ben artık adaleti mahkemelerde ya da polis karakollarında aramıyorum” diyerek yaşadıklarına tepki gösterdi.

Endişeli köylüler evini bırakıp gitti

Katil Karabayır'ın geçen 16 günde bulunmaması nedeniyle bazı köylüler evlerini terk ederken öldürülen Ali Rıza Ercan'ın oğlu ve Hüseyin Ercan'ın kardeşi Süleyman Ercan'da koruma kararı almak için savcılığa başvurmuş ancak hala herhangi bir karar çıkmamıştı.

Ne olmuştu?

18 Ağustos’ta Topardıç köyü Kuşburnu tepesi mevkisinde tarlalarını biçtiren Hüseyin Ercan, traktörün römorkuna yüklediği buğdayı köyüne götürürken daha önceden husumetli olduğu dayısı Ali Karabayır tarafından öldürüldü. Ali Karabayır daha sonra tarlada çalışan eniştesi Ali Rıza Ercan'ın yanına giderek onu da tüfekle vurarak öldürdü.

Gündem