Bir yılda 1054 maden projesine onay: 'Ormanlar arka bahçe olarak görülüyor'

Bir yılda 1054 maden projesine onay: 'Ormanlar arka bahçe olarak görülüyor'
Maden izinlerinin çok büyük bir kısmı için 'Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli değildir' kararı verilmesi dikkat çekti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre, bu yıl 969 farklı maden projesine 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. 85 proje için de “ÇED olumlu” denildi.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'e konuşan Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara “Ormanlar arka bahçe olarak görülüyor” dedi.

Özkara, “Orman varlığımızı koruyamıyoruz" ifadesini kullanırken, son yıllarda 10 hektardan küçük orman sayısının iki katına çıktığını kaydetti.

Ormanların arka bahçe olarak görüldüğünü dile getiren Özkara, “Madene ihtiyaç vardır ama verilen izinler artık ihtiyaç noktasını aştı” diye konuştu.

TEMA Vakfı’nın verilerine göre, yüzde 91’le en çok maden ruhsatı bulunan il Kütahya için son bir yılda 46 ÇED başvurusu yapıldı, 17 farklı projeye 'ÇED gerekli değil' kararı çıktı.

Yangınlar yüzünden ormanlık alanları yüzde 60’a düşen Muğla’da 1449 maden ruhsatı bulunuyor.

Kazdağları’nın yüzde 79’u madene karşı yok olma tehlikesi altında.

Türkiye Ormancılar Derneği verilerine göre, daha önce bölgede altın arama faaliyeti yürüten Kanadalı Alamos Gold ve alt firması olan Doğu Biga Madencilik’in çalışmaları sırasında 350 bin ağaç kesildi. Çanakkale ve Balıkesir için geçen yıl 32 'ÇED gerekli değildir' kararı çıktı. (Kısa Dalga)

Gündem