Birol Aydemir: Enflasyonu geriye dönük hesaplayacağız, maaş zamları da değiştirilmeli

Birol Aydemir: Enflasyonu geriye dönük hesaplayacağız, maaş zamları da değiştirilmeli
Millet İttifakı olarak iktidara gelmeleri halinde enflasyon verilerini geriye doğru inceleyip düzeltme yapacaklarını anlatan Birol Aydemir, gerçek enflasyon verisine göre çalışanların maaş zamlarının da yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Millet İttifakı'nın ekonomi kurmayları arasında yer alan İYİ Parti lideri Meral Akşener’in başdanışmanı Birol Aydemir, TÜİK’in enflasyonu bilinçli bir şekilde düşük hesapladığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eski Başkanı olan Aydemir, böylece sabit gelirlilerin yoksullaştırıldığını söyledi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’e konuşan Aydemir, “İktidar değişirse enflasyonda geriye dönük bir düzeltme olabilir mi?” sorusuna “Kesinlikle” diye yanıt verdi.

Aydemir, şöyle konuştu: “Enflasyonun en az 3-4 yıl geriye dönük olarak yeniden hesaplanması gerekir. Çünkü enflasyon yükselmeye başlayınca, standartlara uygun olmayan farklı yöntemler uygulamaya başladılar. Özellikle Eylül 2022'den sonra ip koptu. Daha önce ufak ufak yaptıkları enflasyonu düşük göstermeye yönelik yöntemleri artırdılar.”

Birkaç hafta içerisinde geriye dönük hesaplama yapılıp düzeltilebileceğini söyleyen Aydemir, bunu daha önce Arjantin’de yapıldığını kaydetti.

Aydemir, “Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmazsa ki öyle görünüyor, 3 Hazirana yetişmese bile 3 Temmuz'da ilk gerçek enflasyon verisi yayımlanmış olur diye düşünüyorum” dedi.

“Yoksulluğun ana nedeni TÜİK'in enflasyonu düşük göstermesi”

Maaş zamlarının da gerçek enflasyona göre düzeltilmesi gerektiğini belirten Aydemir, “Şu anda yaşadığımız yoksulluğun ana nedeni TÜİK'in enflasyonu düşük göstermesidir. Bunun faturasını sabit gelirliler ödedi. Artık bu kadar yoksulluk yeter. Yapılacak ilk iş sabit gelirlilerin gerçek enflasyon kayıplarını geri vermektir” diye konuştu.

Aydemir, şöyle devam etti: “Eğer enflasyonu yanlış hesaplıyorsan milli gelirin deflatörünü de yanlış hesaplıyorsun demektir. O zaman büyüme verin de yanlış demektir. Bu durumda büyüme gösterildiğinden daha düşük çıkacaktır. Geriye dönük hesaplamak kolay ama onun sonuçları sıkıntılı. Büyüme, emekli ve çalışanların maaş zamları, yeniden değerleme oranı, hepsi değişecek. Bu konularda ciddi çalışma yapmak gerekiyor.” (Kısa Dalga)

Ekonomi