BM: Suriyeli ve Ukraynalı mülteciler arasında ayırım yapılmamalı

BM: Suriyeli ve Ukraynalı mülteciler arasında ayırım yapılmamalı
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriyeli ve Ukraynalı mülteciler arasında ayırım yapılmaması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriyeli ve Ukraynalı mülteciler arasında ayırım yapılmaması gerektiğini belirterek, bu konuda çifte standart uygulanmaması çağrısında bulundu.

Euronews’e konuşan Pinheiro, Suriye ve Ukraynalı mültecilere ev sahipliği yapılırken görülen “çifte standardın üzüntü verici” olduğunu ifade etti. Pinheiro, “Ukraynalılara daha açık ve cömert bir yaklaşım var ve ben bunu eleştirmiyorum. Onlar bunu hak ediyor. Ancak aynı yaklaşımın Suriyeli mültecilere de uygulanmasını bekliyorum" dedi.

BM rakamlarına göre, Suriye’de 2011 yılında başlayan ve bitecek gibi gözükmeyen iç savaş 300 binin üzerinde Suriye vatandaşının canını aldı. Bu rakamın elinde silahla savaşanları kapsamadığını hatırlatan Pinheiro, gerçek rakamların durumun ciddiyetini daha fazla ortaya koyduğunu ifade etti.

Son raporun sivil halkın korunmasına savaşan tarafların hiç birinin gereken özeni göstermediğini ortaya koyduğunu hatırlatan Pinheiro, “Sivillerin yaşamının korunması, savaşa taraf hiç bir grubun umurunda değil. Bu bir gerçek.” dedi.

AB SURİYELİLERE ÇİFTE STANDART MI UYGULUYOR?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından AB ülkelerine göç eden Ukraynalılar için Brüksel, 2001 yılında kabul ettiği “geçici koruma direktifini” yürürlüğe sokmuştu. Bu direktif, sayesinde Ukraynalı mültecilerin bir ila 3 yıl arasında sağlık sisteminden faydalanmaları ve AB ülkelerinde eğitim görüp, çalışmalarına olanak sağlanmıştı. AB, Suriye savaşının en kanlı döneminin yaşandığı 2015 yılında bile Suriyeli mültecilere bu geçici hakkı tanımadı.

'SAVAŞ SUÇLARI İÇİN ULUSAL MAHKEMELER KARAR VERECEK'

Suriye’de savaş suçu işleyenlerin uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanmasıyla ilgili bir soru üzerine Pinheiro, bu konuda öncülüğü ulusal mahkemelerin üstlenmesi gerektiğini savundu. BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto sisteminin bu konuda BM bünyesindeki mahkemeye davaların sevk edilmesinin önüne geçeceğini hatırlatan Pinheiro, “Şu anda mevcut konjonktür çerçevesinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurulması imkanını görmüyorum” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin iki daimi üyesi Rusya ve Çin, Suriye’de savaş suçlularının yargılanmasıyla ilgili talepleri “taraflı” buldukları için şu ana kadar sürekli veto etti.

Pinheiro, bununla birlikte bazı Avrupa ülkelerinin Suriye’de savaş ve insanlık suçu işleyenleri adalet önüne çıkartıp yargılamalarının olumlu bir gelişme olduğunu değerlendirdi.

Son olarak Almanya insanlık suçu işlediği gerekçesiyle Suriye ordusundan bir albayı suçlu bularak, ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya