BM'de 'Suriye savaşı': Türkiye üzerinden yardım tasarıları karşılıklı veto edildi

BM'de 'Suriye savaşı': Türkiye üzerinden yardım tasarıları karşılıklı veto edildi
Suriye'nin kuzeyine Türkiye üzerinden gönderilen BM yardımlarının süresinin uzatılması için BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada 'veto savaşı' yaşandı. Yardımların süresi uzatılmadı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bir kez daha Suriye konusunda karşılıklı vetolara sahne oldu. Suriye'ye Cilvegözü/Bab el-Hava sınır kapıları üzerinden insani yardım gönderme faaliyetlerinin uzatılması konusunda uzlaşma sağlanamadı.

Türkiye üzerinden bu kapılardan geçen BM yardımlarına ilişkin faaliyetlerin bir yıl daha uzatılması yönünde Batı blokundan gelen tasarı, Rusya tarafından veto edildi. Rusya'nın yardımları altı aylığına uzatmayı ve Suriye'de altyapıyı yeniden inşa faaliyetlerini uluslararası şekilde fonlanmasını öngören tasarısı da kabul edilmedi.

KİM NASIL OY VERDİ?

İrlanda ve Norveç tarafından hazırlanan ilk tasarı 13 lehte oy alırken, Rusya tarafından veto edildi. Çin de bu tasarı karşısında çekimser oy kullandı. Moskova'nın tasarısı ise Konsey'in daimi üyeleri arasında sadece Çin ve Rusya'dan onay aldı; ABD, İngiltere ve Fransa tarafından veto edildi. Diğer 10 geçici üye bu oylamada çekimser kaldı.

15 üyeli BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için beş daimi üyeden hiçbirinin veto hakkını kullanmaması ve dokuz lehte oy çıkması gerekiyor.

ANLAŞMAZLIĞIN SEBEBİ NE?

Rusya, geçtiğimiz yıl kabul edilen kararda sınır kapısının insani yardım için kullanım süresinin uzatılmasını, Suriye toprakları üzerinden de insani yardım arzının artırılması koşuluna bağlamıştı. Moskova, bu koşulun yerine getirilmediğini vurgulamıştı.

Rusya'nın Batı bloku tarafından reddedilen alternatif tasarısı ise sınır kapısının kullanılmasının süresinin altı ayda bir yeni kararla uzatılmasını öngörüyordu. Moskova ayrıca, yeniden inşa faaliyetlerinin de genişletilmesini talep ediyordu. Batılı ülkeler ise altı aylık sürenin yardım kuruluşlarının planlaması için yeterli olmadığını, yeniden inşaya katkıda bulunmaları için de krize siyasi çözüm açısından ilerleme sağlanması gerektiğini söylüyor.

ABD VE RUSYA'DAN KARŞILIKLI TEPKİ

Yardım tasarılarının kabul edilmemesi sonrasında ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield "Bu bir ölüm kalım meselesi. Bu oylama ve utanmaz şekilde veto kullanan ülke yüzünden insanlar ölecek" dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Dmitry Polyanskiy ise Moskova'nın Suriye'ye "egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterecek şekilde yardım sağlamaya devam edeceğini" söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya