Boğaziçi akademisyenlerine savcıdan 'Magna Carta' sorusu

Boğaziçi akademisyenlerine savcıdan 'Magna Carta' sorusu
Boğaziçi Üniversitesi'nde 335 gündür devam eden protestoya katılan akademisyenler hakkında başlatılan soruşturmada savcı, eylem saatinin neden 12.15 olduğunu sordu: Magna Carta'ya gönderme mi var?

Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler 335 gündür saat 12.15’te yapılan barışçıl protestoya katılıyor. T24'ten Murat Sabuncu'ın aktardığına göre akademisyenler haklarında açılan soruşturmalar kapsamında farklı savcılara ifade verdi. Savcı, akademisyenlerden bazılarına "Protesto eylemi neden 12.15’te yapılıyor, Magna Carta’ya mı gönderme var?" diye soruyor.

Sabuncu yazısına şöyle devam etti: "Magna Carta insan hakları ve hukuk konusunda ortaya konan ilk belgelerden biri olarak bilinir. 1215 yılında ‘kralın yetkilerinin kısıtlandığı’ hak ve özgürlüklerin arttığı önemli bir belgedir. Tabii Boğaziçili akademisyenlerin bunu düşündükleri yoktu. Öyle bir niyet de yoktu. Sadece öğle tatili saatini düşünmüşlerdi ama Magna Carta’dan ‘endişe etmek’ neyin nesi? Boğaziçi Üniversitesi Türkiye’nin en önemli değerlerinden biri. Bu üniversiteye yapılan baskı, bilime, özgür yaşama memleketin geleceğine yapılmış siyasi bir atak. Boğaziçililerin haklı, barışçıl, demokratik direnişi çok önemli."

YAZININ TAMAMI

Gündem