Boğaziçi öğrencilerine ceza yağdı

Boğaziçi öğrencilerine ceza yağdı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "terörist" diyerek hedef gösterdiği Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi 14 kişiye, çeşitli oranlarda hapis cezaları verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef gösterdiği Berke Gök ve Perit Özen dahil 14 Boğaziçi öğrencisinin, ‘kayyım rektör’ü protesto gösterilerine katıldığı gerekçesiyle yargılandığı davada hüküm olaylı bir şekilde açıklandı. Berke Gök 18 ay, E.K. 14 ay ve tüm öğrencilere altışar ay hapis cezası verildi. Duruşmada avukatlar ve seyirciler salondan çıkarıldı, yerlerine çevik kuvvet polisleri oturtuldu.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre, İstanbul 22’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nden görülen dava katılanların sayısının fazla olması nedeniyle İstanbul 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonunda yapıldı. Yargılanan öğrencilerin katılmadığı duruşmada öğrencilerin avukatları ve iki özel güvenlik görevlisiyle rektör Naci İnci’nin avukatları hazır bulundu. Duruşmayı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, TİP Milletvekili Ahmet Şık da takip etti.

Avukat ve izleyiciler salondan çıkarıldı

Duruşmada söz alan öğrencilerin avukatlarından İrem Yener ve Burçin Şahan, mütalaanın bazı öğrencilere tebliğ edilmediğini ve müştekilere soru sormadan savunma yapamayacaklarını söyledi.

Hakim Talip Ergen de bu talepleri daha önce reddettiklerini söyleyerek avukat Burçin Şahan’ı salondan çıkarmakla tehdit etti. İtiraz edince hakim Ergen avukat Şahan’ın salondan çıkarılmasına karar verdi.

Salondaki öğrenci yakınları karara tepki gösterince hakim Ergen onların da salondan çıkarılmasına karar verdi. Seyircilerin yerine çevik kuvvet polisleri salona alındı. Daha sonra da sadece dosyada ismi olan avukatların yargılamaya katılabileceği söylendi. Duruşma, salonda kalan avukatlarla devam etti.

Avukat Mustafa Söğütlü, avukatı olmayan bir öğrencinin bulunduğunu belirterek ceza tehdidi altında olan birinin söz söyleme hakkı olduğunu vurguladı ve hakimin tarafsızlığını yitirdiğini bildirerek reddi hakim talebinde bulundu. Hakim Ergen bu talebi reddetti.

Avukatlar reddi hakim talebinin karara bağlanmadığı gerekçesiyle itiraz edince hakim Ergen avukatların savunma hakkından vazgeçtiğini söyledi ve “Ben ifade özgürlüğünden yanayım” dedi. Avukatların itirazları devam ederken hakim Ergen davayı hükme bağladı.

Öğrencilere ceza yağdı

Hakim Ergen, Berke Gök’ün ‘kamu malına zarar verme’ suçlamasıyla 18 ay hapsine hükmetti. E.K.’nin de ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasıyla 14 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Tüm öğrencilerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek suçlamasıyla altışar ay hapsine hükmeden hakim Ergen, bu cezayı ilk olarak altışar yıl olarak okudu. Daha sonra salona dönerek ‘altışar ay’ olarak düzeltti. Hakim Ergen, yargılanan tüm öğrencilerin ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma‘ suçunun yasal unsurları oluşmadığından beraatine hükmetti.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, üniversitede 2021 akademik takvimin başlamasına bir hafta kala online eğitim kararı almıştı. Akademisyenler ve öğrenciler bu kararı 4 Ekim 2021’de Güney Kampüs’te protesto etmişti. ‘Kayyım rektör’ Naci İnci, protestocu akademisyen ve öğrenciler hakkında şikayette bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gün sonra Boğaziçili öğrencileri ‘terörist’ ilan etmiş, bu açıklamanın ertesi günü de Berke Gök ve Perit Özen tutuklanmıştı. Öğrenciler, 94 gün cezaevinde kalmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem