Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılan 97 öğrenciye dava açıldı

Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılan 97 öğrenciye dava açıldı
Boğaziçi Üniversite'sine rektör Melih Bulu'nun atanması prıtestosuna katılan ve gözaltına alınan 108 öğrenciden 97'si hakkında 75 sayfalık bir iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı sanıkların “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmamak Sureti ile 2911 Sayılı Yasa’ya Muhalefet” suçundan cezalandırılması talep etti.

Boğaziçi Üniverstesi’nde atanmış rektör Melih Bulu’ya karşı yapılan protestolara katılan öğrencilere ve onlara destek verenlere yeni bir dava açıldı. 1 Şubatt'ta gözaltına alınan 108 öğrenciden 97'si hakkında 75 sayfalık iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 75 sayfalık iddianamede, sanıkların “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmamak Sureti ile 2911 Sayılı Yasa’ya Muhalefet” suçundan cezalandırılması talep edildi.

Bianet'te yer alan habere göre, Savcı Sinan Çelik’in hazırladığı 75 sayfalık iddianamede, 97 sanığın “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmamak Sureti ile 2911 Sayılı Yasa'ya Muhalefet” suçundan cezalandırılması talep ediliyor.
İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen 31 Mart tarihli iddianamede “delil” olarak öğrencilerin taşıdığı bez bayrak, pankart ve broşürler yer aldı. Davanın ilk duruşmasının tarihi henüz belirlenmedi.
İddianamede, “şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işledikleri hususunda yeterli şüphenin oluştuğunun tüm soruşturma evrakı kapsamından anlaşıldığı” ileri sürüldü.
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki “kayyım rektör” protestoları 1 Şubat’ta, okulun Rumelihisarüstü’ndeki Günay Kampus kapısı önünde devam etmiş, buradaki polis müdahalesinin ardından çok sayıda öğrenci ve onlara destek için gidenler de okulun çevresindeki Nisbetiye Caddesi ve Bebek’te gözaltına alınmıştı.

#BUNDANSONRASIBİZDE PAYLAŞIMLARI “TESPİT EDİLMİŞ”

 1 Şubat 2021’de gözaltına alınan 108 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 108 kişiden 10’u hakkında aynı suçlamayla yürütülen bir dava olduğundan, biri de 18 yaş altı olması nedeniyle onların dosyası ayrıldı.

Diğer 97 kişi hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
Davanın iddianamesinde, “Beşiktaş ve Sarıyer İlçesi Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının ve Valiliğin COVID-19 pandemisi nedeniyle eylem ve etkinlikleri yasaklamasına rağmen öğrencilerin basın açıklaması için toplandığı” ifade edildi:
“İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından resen yapılan sosyal medya çalışmalarında 1 Şubat 2021 günü İstanbul ili Beşiktaş İlçesinde bulunan Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Ana kapısında saat 17:00'da “#bundansonrasıbizde” başlıklı basın açıklaması ve protesto gösterisi yapılacağı şeklinde paylaşımların olduğunun tespit edildiği…”

“ÖĞRENCİLERE KADEMELİ OLARAK MÜDAHALE EDİLDİ”

 Bu çağrının ardından saat 17:30 sıralarında Nisbetiye Caddesinde toplananlara “İstanbul Valiliği tarafından konu ile alakalı alınan yasaklama kararının kolluk görevlileri tarafından gruplara bildirildiği ve şahıslara dağılmaları yönünde birden fazla kez ikazda bulunulduğu” ileri sürüldü.

DELİL: “CİNSİYETÇİ EĞİTİME KARŞI AYAĞA KALK” BROŞÜRÜ

Ardından öğrencilere “kademeli olarak müdahale edildiği” ileri sürülen iddianamede, “yapılan üst aramalarında bulunan” deliller şöyle sıralandı:
* Gençlik Gelecek Sosyalizm DGB (Devrimci Gençlik Birliği) pankart, kırmızı zemin üzerine sarı puntolar ile “DLB” ve altında siyah puntolu “Devrimci Liseler Birliği” yazılı bez bayrak,
* 11 adet karton üzerine zımbalanmış vaziyette, 4 adet “Cinsiyetçi Eğitime Karşı Ayağa Kalk - Birleşik Öğrenci Meclisleri”,
* 4 adet “Kayyum Rektörlere Karşı Ayağa Kalk”
* 3 adet “Akademiye Kelepçe İşlemez”,
* 1 adet “Özgür Özerk Üniversite İçin Ayağa Kalk”,
* 1 adet “Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük”,
* 1 adet “Yaşamın Her Alanında Tecrite Karşı Ayağa Kalk”,
* 28 adet “Devrimci Öğrenci Birliği - DÖB” imzalı üzerinde “Özgürlüklerimizde” başlıklı metin yazılı el broşürleri.
Daha önceki eylemlerle ilgili, aynı suçlamayla açılan dava ise İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. 

Gündem