Boğaziçi Üniversitesi’ni yapılaşmaya açacak karara yargıdan bir ret daha geldi

Boğaziçi Üniversitesi’ni yapılaşmaya açacak karara yargıdan bir ret daha geldi
Boğaziçi Üniversitesi’nde asırlık ağaçlara, endemik bitki türlerine ve tarihi yapılara ev sahipliği yapan Güney Kampus ve çevresini yapılaşmaya açacak 'sit' kararı bir kez daha mahkemeden döndü.

'Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi doğal sit alanının koruma statülerinin yeniden belirlenmesine dair karar 7 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay verdiği değişiklikle daha önce bütün olarak koruma altında olan arazi iki parçaya ayrıldı ve koruma dereceleri düşürüldü. Arazinin 205 bin metrekarelik alanı “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve 217 bin metrekarelik alan ise “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi.

Kararla 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı’nda iskele, balıkçı barınağı, bekçi kulübesi, park, rekreaktif alanlar, atıksu arıtma tesisi, kanalizasyon şebekesi, enerji nakil hattı, trafo, ulaşım hattı, açık otopark ve teleferik gibi yapılaşmalara izin verildi.

'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’nda ise bunlara ek olarak turizm tesisleri ve daha büyük ölçekli yapılaşma faaliyetlerinin önü açıldı.

Yargıya taşındı

Gazete Duvar'ın aktardığına göre kararın Boğaziçi arazisinin ekolojik ve tarihi yapısına tehdit oluşturacağını belirten Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi konuyu yargıya taşıdı.

Geçtiğimiz haftalarda BÜMED’in açtığı davayı sonuçlandıran mahkeme, arazinin koruma statüsünün düşürülmesinde hukuka uygunluk bulunmadığını belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin açtığı dava da karara bağlandı. Kararda “arazinin iki farklı sit derecelendirilmesi ile birbirinden ayrı tutulmasının bilimsel bir dayanağının olmadığı” vurgulandı. Mahkeme, “Sit statü tanımlamasına ilişkin alınan kararın hem kampüs bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır” sonucuna vardı.


Mahkeme oybirliğiyle söz konusu değişikliğin iptaline karar verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın karara itirazını sunmak için 30 gün süresi olacak. (Kısa Dalga)

Gündem