"Boğaziçi'ndeki Kabe soruşturmasında öğrenciler tutuklansın diye suçlama değiştirildi" iddiası

"Boğaziçi'ndeki Kabe soruşturmasında öğrenciler tutuklansın diye suçlama değiştirildi" iddiası
Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe resmi bulunan bir görselin de  bulunduğu bir sergi nedeniyle açılan soruşturmada, öğrenciler hakkında tutuklama kararı verilebilmesi için Emniyet'te yöneltilen "dini değerleri aşağılama" suçlaması savcılıkta değiştirildi ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla 2 öğrenci tutuklandı.
Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe resmi bulunan bir görselin de  bulunduğu bir sergi nedeniyle açılan soruşturmada, öğrenciler hakkında tutuklama kararı verilebilmesi için Emniyet'te yöneltilen suçlamanın savcılıkta değiştirildiği ortaya çıktı.  
Suçlama konusu resmin de aralarında olduğu 300 eserin yer aldığı sergiyi açtıkları için 2'si tutuklanan, 2'si de ev hapsine alınan öğrencilerin verdikleri ifadelerde de sergiyi polisle karşı karşıya gelmemek için açtıklarını söyledikleri öğrenildi.

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre, Emniyetteki ifadeleri, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama” suçlamasıyla alınan öğrenciler, savcılık tarafından, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama” suçundan mahkemeye sevk edildi. Soruşturma sürecinde suç vasfının değiştirilmesine tepki gösteren hukukçular, dini değerleriri aşağılama suçunun 1 yıla kadar hapis öngördüğü için tutuklama kararı verilemeyeceğini göz önüne alan savcılığın suçlamanın tutuklama kararı çıkması için değiştirildiğine dikkat çektiler. 

"Gece yarısı talimat geldi" iddiası

Boğaziçili öğrencilerin avukatı Ayşe Özdemir, tutuklamaya itiraz edeceklerini açıkladı. Avukat Ali Turgut ise Emniyet’te ifade sonrası öğrencilerin bırakılacağının söylendiğini belirterek, “Saat ilerledikçe sosyal medya trolleri devreye girdi ve tutuklamanın taşları döşendi. Gece 04.00’te Emniyet’e Boğaziçi Üniversitesi özel güvenlik görevlileri getirilerek hukuka aykırı teşhis işlemi yapıldı. Bu, tutuklamayı sağlayacak delil yaratma çabasıydı. Ertesi gün savcılıkta bir anda suç değiştirildi. Bunun adı talimat almaktır. Başsavcılıktan sonra hâkimlik de görevini yapmak yerine tutuklama kararı verdi. Sonuç olarak, gece vakti bir talimat geldiğini ve bu talimata yargının hiçbir ayağının direnmediğini görüyoruz” dedi.

300 resim vardı

Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hâkimliği’nde savunma yapan öğrenciler, yöneltilen suçlamaları reddettiler. Öğrencilerden D.D. ifadesinde, “Rektörlük olaylarında bir sergi düzenlendi. Anonim eserler de geliyordu. Her gün farklı yerlere asıyorlardı. Son gün haberim oldu. Orada üç yüz tane resim olduğu için içeriğini bilmiyordum. Özellikle seçilmiş bir eser yoktur, gönderilen her şeyi sergiledik” dedi.

"Amacımız kucaklayıcı bir sergi düzenlemekti"

Savunmasında, “Sergimizin manevi kısmının gözden çıkarıldığını düşünüyorum” diyen öğrenci H.K. “Sergimizin asıl amacı bütünleyici ve kucaklayıcı olmasıdır, biz bu soruşturma nedeniyle çok üzgünüz. Biz eserleri toplamak ve sanatçılara ulaştırmaya çalıştık. Ancak hakkımızda bu şekilde soruşturmalar yapıldı. Bizim amacımız çok farklıydı” ifadelerini kullandı.

"Polisle karşı karşıya gelmemek için sergi açtık"

S.N.B ise savunmasında serginin kin ve nefreti uyandıracak bir sergi olmadığına dikkat çekerek, “Göstermiş olduğunuz resimdeki şahıs benim. Ancak orada ‘şahmeranımız kayıp, nerede, çaldınız, hesap vereceksiniz’ şeklinde bir konuşma yapmadım. Bu tutanağı kabul etmiyorum. Belirtilen suçlamaları kabul etmiyorum. Polisle karşı karşıya gelmemek için açtığımız bir sergidir. Ancak kesinlikle kimseye kin ve nefret uyandıracak bir paylaşımda bulunmadım. Sergimizde bunun aksine insanların kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri ve kucaklayıcı sergidir. Bu suçlamaların üzerimize atılı bulunmasının üzerimizde çok kötü etkileri olmaktadır. Ev hapsi ile sonuçlanırsa, maddi olarak kaybım olacaktır, zor duruma düşme durumum vardır” dedi.

Sadece önünde durduğu için...

Öğrencilerden S.C.U. ise savunmasında özetle şunları söyledi: “Birtakım eserlerin taşınmasına yardımcı oldum ancak söz konusu eserlerin asılmasında herhangi bir katılımım yoktur. Sadece eserin önünde bulunduğumdan dolayı suçlanmaktayım, ancak eserin önünde durmam, asma işlemine katıldığımı göstermez. Eser hakkında görüşlerimi sorarsanız bu bayrağın anlamlarını bile bilmiyorum, sergi rektör atanmasına karşı olarak düzenlenmiştir.”

Gündem